zaterdag 2 maart 2024
31 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
4
(1)

Verspreiden of openbaar maken schokkende beelden worden zwaar afgestraft

lees ook ...

SATCA kondigt harde acties aan

De Surinaamse Associatie van Luchtverkeersleiders (SATCA) heeft aangekondigd dat het tot harde acties zal overgaan. Het bestuur van de bond is momenteel in overleg om de deta...

Het Openbaar Ministerie (OM) zal streng optreden tegen personen die extreme schrikbeelden via social media delen met de samenleving. Volgens het OM blijkt het een trend te worden dat schokkende beelden van personen betrokken bij een ongeval in de omloop zijn. Hierbij wordt niet alleen de privacy en lichamelijke integriteit van de betrokken persoon of personen ernstig geschaad, maar kan het ook voor ernstige psychische- en sociaal maatschappelijke schade zorgen voor het slachtoffer en/of nabestaanden.

Het gaat onder meer om gewelddadige handelingen tegen individuen of een bepaalde groep mensen; beeldmateriaal, audio of afbeeldingen van ernstige lichamelijke effecten na verkeersongevallen, natuurrampen, oorlog, terroristische aanslag, straatgevechten, fysieke aanvallen, seksuele aanvallen, verbranding, marteling, lijken, overvallen met de bedoeling om kijkers te choqueren of afkeer op te wekken.

Het was voor de wetgever belangrijk om deze handelingen strafbaar te stellen. In de wet van 18 februari 2020, houdende nadere wijziging van het wetboek van Strafrecht S.B. 2020, no. 42 werd na artikel 307 van het Wetboek van Strafrecht het artikel 307a toegevoegd. Dit artikel stelt strafbaar het verspreiden en of openbaar maken van schokkende afbeeldingen en staat er bij overtreding hiervan een gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden en of geldboete van de tweede categorie SRD 10.000 op.

Het OM doet een beroep op eenieder om uit respect voor de slachtoffers en/of de nabestaanden te stoppen met het verspreiden van schokkend beeldmateriaal.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerspreiden of openbaar maken schokkende beelden worden zwaar afgestraft