Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Verscherping Covid-19 maatregelen Suriname

Geplaatst

op

President Chan Santokhi

In verband met de forse stijging van Covid-19 besmettingen in de distrikten Marowijne, Sipaliwini, Paramaribo, Wanica en Para kwam Suriname’s president Chandrikapersad Santokhi gisteravond met een verklaring met betrekking tot de ernstige situatie in Suriname en de te nemen maatregelen.

President Santokhi gaf aan dat de toenemende stijging van besmettingen druk op de zorg capaciteit legt. Als de trend van de toenemende besmettingen zich zo door ontwikkelt zullen de Covid-19 besmette personen in hun thuis situatie geïsoleerd moeten worden en de verspreiding van het virus zal dan nog meer toenemen, legde hij uit. Daarom zijn er nieuwe maatregelen nodig om het aantal besmettingen te doen afnemen. Hij benadrukte dat de eigen verantwoordelijkheid, sociale controle en verantwoordelijkheid van de regering de drie ingrediënten zijn die nodig zijn om Covid-19 het hoofd te bieden. Hij riep de gemeenschap op om elke mogelijkheid van spreiding tegen te gaan zodat we daarna langzaam weer terug kunnen gaan naar het nieuwe normaal, omdat het virus niet verdwijnt. Ook wees hij erop dat men veelal wel een mondkap draagt, maar weinig rekening houdt met de andere Covid-19 regels. Terwijl met de anderhalve meter regel en het geregeld desinfecteren van de handen al een groot deel van het probleem is aangepakt.

De president maakte de nieuwe Covid-19 regels bekend die zullen gelden van Zondag 26 juli tot en met maandag 10 augustus 2020. Tussentijds zullen er gesprekken worden gevoerd met verschillende maatschappelijke groepen om de nieuwe maatregelen eventueel bij te kunnen stellen. Tijdens deze periode is er een uitgaansverbod van negen uur ‘s avonds tot vijf uur ‘s ochtends en samenscholing van meer dan vijf personen is verboden. De opening van restaurants en andere eetgelegenheden zonder terrassen is beperkt tot afhaal service. Sportscholen en -centra blijven gesloten evenals vermakelijkheidsfaciliteiten zoals casino’s, bars, clubs, dancings en bordelen. Daarentegen zijn sportactiviteiten in de buitenlucht wel toegestaan, met uitzondering van contactsporten. Toegestaan is ook het uitoefenen van contactberoepen als er voldoende ventilatie is. Ook de markten blijven open en het onderwijs voor de examenklassen gaat gewoon door. Het bedrijfsleven en de overheid blijven ook gewoon werken. De essentiële diensten die tijdens het uitgaansverbod productie moeten leveren kunnen daarvoor dispensatie aanvragen. Verder gaat de minister van Buitenlandse Zaken gesprekken voeren met de buurlanden over het bewaken van de grenzen. De president eindigde met te zeggen dat alle gegeven hulp en donaties op prijs worden gesteld en bedankte een ieder die in de voorste linie staat in de bestrijding van de gevolgen van het virus.

culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Rink yvette
zondag 26 juli 2020 11:01

Het is een goed begin van de president met e maatregelen van de covid 19.Advertentie

Suriname

Eid ul-Adha in Suriname

Geplaatst

op

Cows 4450943 960 720

Eid Ul-Adha, ook wel het offerfeest genoemd, is een feest dat jaarlijks door de muslim gemeenschap wordt gevierd in Suriname. Hierbij herdenken zij dat de profeet Ibrahim van God zijn zoon moest offeren.

De profeet Ibrahim werd nog net op tijd door God gestopt. God had gezorgd voor een ram die de profeet in de plaats van zijn zoon moest offeren. Maar de gehoorzaamheid van de profeet was getest en hij had de zware test glansrijk doorstaan. Op deze dag worden er runderen of schapen geslacht als herdenking aan de ram waarin God had voorzien. En uit dankbaarheid wordt er vlees verdeeld onder hen die het nodig hebben. Het verdelen van vlees zal vooral dit jaar voor vele gezinnen die te lijden hebben onder de gevolgen van de Covid-19 en de financiële crises een zegen zijn.

Eid Ul Adha is een nationale vrije dag in Suriname, die gelijk is gesteld aan de Zondag en wordt dit jaar gevierd op 31 juli.

culturu.com

Lees verder

Suriname

Suriname..CLO-Leider Hooghart teleurgesteld in Miskin: “Ik heb hem altijd ondersteund”

Geplaatst

op

Img 6e764416fe08 1

Acht van de veertien bestuursleden van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO), hebben een motie van wantrouwen tegen voorzitter Hooghart aangenomen.

De uiteindelijke wens van het 8-tal is om binnen drie maanden een nieuwe leider te kiezen voor de landsdienarenvakbond.
Hooghart zegt de motie niet te hebben gezien en geeft aan dat de voorzitter niet door een motie van wantrouwen afgezet kan worden.

“Als je vindt dat je het vertrouwen hebt opgezegd in de voorzitter dan moet jij opdonderen. Wat hebben ze ooit gedaan?” Vraagt Hooghart zich af.
“Een bende verraders die wil vreten uit de vleespotten van de VHP.”

Over Michael Miskin, die tot voor kort nog Hooghart’s vertrouwsman was zegt hij; “Ik heb hem altijd ondersteund. Zelfs in de tijd dat de toenmalig president Bouterse hem niet meer wilde handhaven in het kabinet, heb ik achter hem gestaan. Nu de rest van het bestuur dit doet sta je tegenover mij, dan ben jij hoofdmatador verrader”.
Hooghart benadrukt,
“Ik heb hem altijd gezegd dat hij na mij de voorzitter zal worden. Maar hij vindt dat hij oud en blind wordt. Dus hij wil nu al aanzitten, maar dan verkoop je je vriend toch niet?”

Img 83dd024f5e1a 1
Micheal Miskin

Hooghart die formeel tot 2022 aanzit als voorzitter van de CLO, heeft zaterdag vervroegde verkiezingen aangekondigd. Deze zullen in december worden gehouden. Hooghart geeft aan zich herkiesbaar te stellen.
“Als ze het bestuur willen overnemen, moeten ze vechten en a feti no sa keba; wi o feti te na einde. Meki den kon mi e wakti den. Laten de verraders met een tegenlijst komen dan kom ik met de mijne. We zullen zien wie gaat winnen”. aldus de duidelijk geïrriteerde Hooghart.

Culturu.com—Ferdinand Louis

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen