zaterdag 13 april 2024
29.3 C
Paramaribo
18.6 C
Amsterdam
3.8
(10)

Verraad op verraad

lees ook ...

President Santokhi versterkt banden met China tijdens staats...

President Chandrikapersad Santokhi werd met een ceremoniële ontvangst verwelkomd door president Xi Jinping van de Volksrepubliek China. De ontmoeting vond plaats op 12 april 2024 bij de oostelijke ing...

Pakitow, roepnaam van actievoerder en politicus Stefano Biervliet (27), is groot onrecht aangedaan. Ondanks dat hij nooit een misdaad begaan heeft en uitsluitend mensen heeft opgeroepen om op te komen tegen de armoede en de niet ingeloste beloften van deze verspillende regering,  is hij tot 400 dagen gevangenisstraf veroordeeld. Het lijkt of hij een politieke gevangene is.

Veroordeeld werd Pakitow onder andere wegens aanzetten tot plunderen en geweld op 17 februari 2023. Terwijl a dossier ben swaki (minimale bewijslast) Plundering vond kilometers verder dan zijn demonstratie plaats, zonder dat er genoeg politie en militairen op de been waren om in te grijpen. Toch werden zo’n 50 plunderaars in de kraag gevat en gearresteerd, terwijl de getroffen winkeliers berooid – en brave burgers geschokt achterbleven.

Op verraderlijke wijze werd Pakitow als hoofdverantwoordelijke veroordeeld, voor iets wat volgens ons totaal niet bewezen is. Hij kwam na 6o dagen voorarrest vrij maar de regering kreeg zijn zin en afgelopen maand is hij veroordeeld en; sinds februari vorig jaar is er nooit meer zo’n grote massa mensen op de been gekomen om op te komen voor hun recht op een menswaardig bestaan.

Verraad 1

Bij dit soort tjoetja’s (boobytraps, trucs, streken)gaan onze gedachten terug naar politici zoals Santokhi die in eerdere demonstraties tegen de vorige regering Bouterse, zij aan zij ook met mensen als Pakitow optrok om eerlijk bestuur te eisen. Ook zijn we niet vergeten dat deze zelfde Pakitow na de verkiezing dagen en nachten gekampeerd heeft in zijn hangmat in het indoor stadion waar de stemmen werden geteld, om ook erop toe te zien dat dit eerlijk geschiedde.

Hoewel Pakitow, die zich ook kandidaat had gesteld voor de politieke Partij voor Recht en Ontwikkeling (PRO) vanwege zijn relatieve onbekendheid toen, wel op zijn vingers kon natellen dat hij niet gekozen zou worden. Het was ook dankzij de personen die Pakitow volgden en als burgers toezicht hielden op een richtige gang van zaken, dat Santokhi de verkiezing gewonnen bleek te hebben. Het Sranan spreekwoord:” Tanyi fu bun na kodya”, letterlijk je wordt neer geknuppeld als dank voor je goedheid, is hier echt van toepassing.

Maar dat ook de rechters op grond van meer vermoedens dan bewijs Biervliet veroordeelden, wijst erop dat hier klassenjustitie en politiek lijken te spelen en dat van rechtspraak in de ware zins des woords eigenlijk geen sprake is, naar onze mening. Er is nu weinig meer aan te doen, dan u te herinneren aan het feit dat er onrecht heeft plaats gevonden, met grievende en nadelige gevolgen voor velen.

Verraad 2

Een verraderlijke stap die nota bene mr. Gerold Sewcharan nam als jurist, is zich te verhuren aan Santokhi die probeerde om het boek “Corruptie op het hoogste niveau”, te verbieden. Ten eerste staat de wet op vrijheid van meningsuiting niet toe, dat je een boek verbiedt als president. Wil je een schrijver laten vervolgen wegens smaad en laster, dan zul je hem een proces moeten aandoen, hem voor de rechter moeten brengen, zodat die oordeelt of jouw beschuldiging klopt en de boeken uit de handel gehaald moeten worden .

Dat je een krant beschuldigt van schending van portretrecht klopt ook niet want de foto komt van de website van de regering met name de Communicatie Dienst Suriname, die duidelijk vermeldt dat de foto door publicisten gebruikt mag worden. Smaad en laster beschuldigingen kloppen ook niet, al is de omslag van het boek gepubliceerd met jouw portret als president boven het woord corruptie. Als voorzitter van de jonge politieke partij PRO is dit een verraderlijke stap van Sewcharan geweest die hem alle geloofwaardigheid als democraat en jurist heeft doen verliezen.

En Santokhi sloeg twee vliegen in een klap, Sewcharan heeft bewezen ongeloofwaardig en onbetrouwbaar te zijn als politicus en jurist. Klap 2: vanwege het gedoe om de omslag is geen medium serieus ingegaan op de inhoud van het gewraakte boek, terwijl de aandacht ook even afgeleid werd van de 7,5 miljoen Euro fraude die de president – gezien de gepubliceerde bewijzen- vermoedelijk heeft gepleegd inzake het Pan American Real Estate project.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnVerraad op verraad