maandag 11 december 2023
26.1 C
Paramaribo
9.7 C
Amsterdam
5
(1)

Verklaring van Saramaccaanse gezagsdragers

lees ook ...

Suriname December 2023: Spannend en droevig

Terwijl we nog steeds aan het bekomen zijn van de schrik die de dood van 15 goudzoekers in een mijnramp ons aanjoeg, is het enige positieve dat hierover te melden valt dat de regering met name ministe...

In een uitgegeven verklaring ‘betreurt’ de Vereniging van Saamaka Gezagsdragers(VSG), de aanpak van de collectieve grondenrechten door president Santhoki. “De huidige regering heeft ondanks het feit dat er sinds 2019 een concept-wetsvoorstel Collectieve Rechten van Inheemse en Tribale Volken in de Nationale Assemblee voor behandeling is, weer een aangepast concept-wetsvoorstel ingediend”, aldus de verklaring.

Het aangepaste wetsvoorstel is zelfs ‘eenzijdig’ samengesteld, omdat de inheemsen en tribale volken er “niet in gekend en niet bij betrokken” zijn geweest. Dit was wel de werkwijze volgens de verklaring, getekend door VSG-bureaudirecteur tevens kapitein Steven Petrusi, bij het vorige wetsvoorstel  en daarom droeg het de goedkeuring van de traditionele gezagdragers der inheemsen en tribale volken. Het was gezamenlijk opgemaakt door hun vertegenwoordigers, naast die van de overheid.

De VSG keurt dit af en ziet graag dat de centrale overheid doorgaat met het beleid, zoals overeengekomen en stopt met de eenzijdige aanpassingen van aangeboden documenten. “Het kan het vertrouwen en respect schaden”, benadrukt men. De huidige  aanpak  werkt voor de organisatie ook ‘stagnerend’  voor de uitvoering van het Saamakavonnis van 28 november 2007. “De vereniging dringt erop aan dat het wetsproduct van de Nationale Assemblee overeenkomt met de Saamaka-, Kalina en Lokoño-vonnissen”, aldus de verklaring.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerklaring van Saramaccaanse gezagsdragers