dinsdag 6 december 2022
26.1 C
Paramaribo
5.1 C
Amsterdam
0
(0)

Verklaring van de Inheemsen

lees ook ...

Geheugenverlies Desi Bouterse in Fort Zeelandia – CNN:...

- Geheugen verlies van Bouterse, kan zich maar weinig herinneren - Federatie van Organisaties van Leerkrachten legt voor één dag het werk neer - Pagara-festijn één van de meest fantastische jaarafsl...

Het volgende is een verklaring die is uitgebracht door de Inheemse volkeren van Suriname rond de onafhankelijkheid dit jaar, om onder andere duidelijk te stellen dat zij het land nooit hebben overgedragen aan anderen.

“Wij Inheemse Volken van Suriname verklaren het volgende: Ons bestaansrecht op dit grondgebied staat onomstotelijk vast, omdat onze voorvaderen ons land Suriname nooit hebben verkocht of verruild. Ons land is vanuit Inheems perspectief nooit een kolonie geweest van Nederland. Wij hadden te maken met wilde occupanten en barbaren, die zonder toestemming ons land toe-eigenden en verhandelden onder elkaar.Vanaf 1674 begon de 11-jarige oorlog tegen de onderdrukking en uitbuiting . Eerst met kleine overvallen, maar tenslotte kwam een alliantie de drie natiën van Waraw, Caraïben en Arowakken naar Paramaribo en belegerden de plantages en de stad, stichtten branden en doodden planters. Zij waren de eerste vrijheidsstrijders van ons land. Dit resulteerde in 1686 in een verdrag “concordari sanie”, waar de oorspronkelijke bewoners als soevereine volken en eigenaren van de grondgebieden in de Guyana’s om de tafel ging zitten met van Sommelsdijk.

Het Nederlandse leger en hoogwaardigheidsbekleders mochten niet zonder toestemming van de Inheemsen hun gebied betreden. Dit heeft standgehouden tot het uitroepen van onafhankelijkheid in 1975. Vanaf dat moment heeft Nederland onrechtmatig gehandeld in de overdracht van ons land aan de Nederlanders Henk Arron en Jagernath Lachmon terwijl er al vrije Surinamers, de oorspronkelijke bewoners, in Suriname woonachtig waren. Met deze inleiding willen wij u het volgende in een opsomming bekend maken.

Wij zijn de Eerste bewoners van dit grondgebied, die bekend stond als de “wilde kust of aangeduid als de Guyanas, dat betekent “land van vele wateren” in onze oorspronkelijke taal. De kosmische- de spirituele- en de natuurwetten van dit land werden overboord gegooid en moesten plaats maken voor een systeem van menselijke wetten vanuit de eurocentrische gedachte. De indoctrinatie van het Rooms-Katholieke geloof heeft ervoor gezorgd dat een unieke beschaving kapotgeslagen is. De onafhankelijkheid is onrechtmatig doorgedrukt en tot heden, 46 jaar lang worden onze rechten geschonden en worden wij niet gerespecteerd als eerste bewoners in de grondwet. Zie de afhandeling van een conceptwet voor collectieve grondenrechten, waarin de regering middels een commissie de Inheemsen discrimineert en het proces vertraagd, en het protocol FPIC dat internationaal geldt niet naleeft en op die manier tweedracht brengt in de gemeenschap en nalaat de fondsen uit te keren.

Wij Inheemse Volken van Suriname roepen onze soevereiniteit uit op heden 25 november 2021 als volk en over onze woon- en leefgebieden, die wij van oudsher hebben geërfd van onze voorvaderen omdat wij;1) Het historische bestaansrecht bezitten 2) Het voorouderlijk recht bezitten 3) Het zelfbeschikkingsrecht bezitten 4) Een Soeverein volk zijn 5) Als Inheemse Volken worden erkend door de VN. 6) Onze rechten zijn vervat in de UNDRIP, United Nations Declaration on the Rights of Indigenous peoples, geratificeerd door de Surinaamse regering. 7) Wij ons beroepen op internationaal Inheems recht in het verdrag ILO 169. De historie van dit land mag niet vervalst of verdraaid worden, maar op basis van recht en waarheid worden opgetekend. Wij eisen van de Surinaamse overheid;1) De Inheemse Volken van Suriname in de grondwet van het land, te erkennen als Eerste  bewoners van Suriname. 2) Wettelijke erkenning van het zelfbeschikkingsrecht. 3)Wettelijke erkenning van traditionele Inheemse bestuur – en gezagsstructuren.             4)Wettelijke erkenning van het recht om de eigen ontwikkelingsrichting te bepalen. 5) De UNDRIP aannemen in de wetgeving van het land & ILO169 ratificeren. 6)Deze rechten eerst vast te leggen in de grondwet van het land, voordat de wet grondconversie wordt aangenomen.

De rechten van de oorspronkelijke bewoners op gronden kunnen nooit gelijkgesteld worden aan de rechten op gronden van de tribale bevolking. Wij bezitten immers het oudste recht op basis van onze voorouderlijke erfenis. Wij ondersteunen de Vereniging van Inheemse dorpshoofden in Suriname de VIDS, haar regionale organisaties en alle andere Inheemse organisaties die bezig zijn om aan dit historisch onrecht een einde te maken. Dit betekend dat het Inheems volk in alle eenheid geen keus heeft dan de strijd van onze voorouders, Arabary, Tonay, Pauwe, Toerry, Mourique, Alouwe, Awaia, Janny, Cajaribo, Parataypa, Ipomabo, Pryary, Kaykoesie, Warray, voort te zetten. Wij, het Inheems volk van Suriname proclameren op heden 25 november 2021, onze soevereiniteit natiën op onze woon- en leefgebeiden.

Wij danken u voor uw aandacht.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerklaring van de Inheemsen