Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Verkiezingsdebat in Suriname begint vandaag met NPS, DOE en A20

Geplaatst

op

Vereniging Van Economisten In Suriname Ves1

Precies om acht uur vanavond (Surinaamse tijd) start het verkiezingsdebat in Suriname met als thema ‘de Economische Dialoog’. De bedoeling is dat partijen die aan de stembusgang deelnemen hun beleidsvoornemens op financieel-economisch gebied aan de samenleving presenteren.

Dit debat wordt georganiseerd door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). Zij worden hierin ondersteund  door de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de ICT Associatie (ICT-As). Het uiteindelijk doel van de debatten is de Surinaamse kiezer in staat te stellen de inhoud van het financieel-economisch beleid van de politieke partijen beter te begrijpen en te beoordelen om uiteindelijk een onderbouwde zakelijke keuze te kunnen maken.

Aan de debattenserie verspreid over vijf avonden participeren zestien politieke partijen, die de samenleving dienen te informeren over hun beleidsvoornemens op financieel-economisch gebied. Na de presentatie van de vertegenwoordiger van de politieke partij zal een panel is discussie treden met ze, waarbij er ook  vragen van het publiek aan bod komen. Hierbij zal gebruik gemaakt worden van het digitaal platform ZOOM, waarbij eenieder van huis achter de computer kan deelnemen en vragen stellen.

De debatten zullen ook live te volgen zijn op de Surinaamse radio- en televisiezender ABC en zullen gestreamed worden  via YouTube en Facebook. De minimaal te bespreken thema’s zijn:

Productie diversificatie- en werkgelegenheidsbeleid; rol van MKB en jong ondernemerschap, welke sectorale prioriteiten, digitale economie als basis voor verdere groei.

-Fiscaal beleid; evenwichtige begroting (maximaal tekort), maatregelen verhoging overheidsinkomsten en verlaging uitgaven;

-Monetair beleid; wisselkoersbeleid, opbouw internationale reserves, afbouw Staatschuld;

-Sociaal beleid; Volksgezondheid, Pensioenbeleid.

-Het overheidsapparaat; Good governance, Public sector reform beleid, privatisering, capaciteitsversterking, Structureel Aanpassings Programma.

Hierin kunnen worden meegenomen de te verwachten effecten van COVID-19 op het economisch herstel. De VES, VSB en ICT-As hopen middels deze debattenserie het publiek maximaal te informeren over de diverse standpunten van de politieke partijen over het financieel-economisch beleid dat zij wensen te voeren bij een regeringsdeelname na 25 mei 2020.

Culturu.com

2 Reacties

2
Reageer op dit artikel

1000
Astrid H Roemer

Geweldig. Ik hoop dat vooral heldere taal wordt gebruikt en dat de focus gericht blijft op het eigen beleid en NIET op het demoniseren van andermans economisch beleid. Ik zal luisteren en met genoegen…

Felix

En wie kan ons vertellen hoe het was. Een debat is spannend als de voorzitters op tv komen en hun standpunten verdedigen dan denk ik aan een vel debat . Hond santoki bouterse e die van NPS dan is tv spannend. Maar dat is een echte debat. Geen spelletje zet de grote mensen tegen elkaar dan heb je een debat..Advertentie

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Volksgezondheid Suriname: “Twaalfde COVID-19-patiënt was in Frans-Guyana”

Geplaatst

op

Coronavirus Test

De twaalfde persoon die positief is getest op het COVID-19-virus is een Surinamer die uit Frans-Guyana komt. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. Deze persoon is op 25 mei in de avond vanuit Frans-Guyana per boot afgereisd naar Albina. Op 21 mei reisde hij vanuit Asisikriki te Papaiston in Frans-Guyana, waar hij werd opgenomen met buikklachten. Een neus swab werd afgenomen, de COVID-19-test werd ingezet en het resultaat was negatief.

Hij is door de Franse artsen geadviseerd om met een mondkapje te lopen. Deze persoon, een Surinamer, keerde vervolgens terug naar Suriname en begaf zich op 26 mei samen met zijn moeder naar de huisarts. De arts hoorde de persoon uit en stelde het COVID-19-team op de hoogte dat er vermoedelijk sprake was van een positief geval.

Vervolgens werd de test ingezet en het resultaat blijkt positief te zijn. De patiënt is opgenomen in het Regionaal Ziekenhuis Wanica. De moeder is in quarantaine geplaatst. Bij navraag bleek dat de persoon zich bij de oversteek alleen met de bootsman bevond. De artsen in Frans-Guyana hadden de man geadviseerd om uit voorzorg constant een mondkapje op te zetten. Hij heeft dit advies ook opgevolgd. De afdeling Epidemiologie is nu bezig met verdere contact tracing van personen.

Met deze positieve case heeft Suriname nu twee actieve COVID-19-gevallen. Het ministerie doet een beroep op de samenleving om de preventieve COVID-19-maatregelen in acht te blijven nemen en zal de gemeenschap op de hoogte blijven stellen.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen