maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Verkiezingen 2025: voorbereidingen in volle gang

lees ook ...

Geen visum naar de VS tussen 31 juli en 23 augustus

De Amerikaanse ambassade in Paramaribo heeft meegedeeld dat er ‘personeelswijzigingen’ plaatsvinden tussen 31 juli en 23 augustus dit jaar. Hierdoor is het tijdelijk niet mogelijk om een visum naar Am...

De voorbereidingen voor de verkiezingen van 25 mei 2025 zijn in volle gang en de spanning begint toe te nemen. Politieke partijen die de afgelopen tijd nauwelijks van zich lieten horen, komen nu in de schijnwerpers. Tegelijkertijd ontstaan er nieuwe partijen en worden er samenwerkingsverbanden gesmeed. De aankomende algemene, vrije en geheime verkiezingen zullen anders zijn dan de vorige. Waar voorheen een districtenstelsel gold, wordt Suriname nu als één groot ‘district’ beschouwd. Dit houdt in dat er geen beperkingen meer zijn om te stemmen op een kandidaat uit een specifiek district.

Nazir Eskak, directeur van Binnenlandse Zaken (BiZa), legt uit dat het nieuwe systeem gebruik maakt van de methode van het grootste gemiddelde met voorkeurstemmen. Deze verandering brengt verschillende fundamentele aanpassingen met zich mee, die bedoeld zijn om meer representatie en inclusiviteit in het kiesproces te bieden.

Voor de verkiezingen van mei 2025 is een budget van SRD 800 miljoen vastgesteld. De hervormingen en voorbereidingen markeren een belangrijke stap vooruit in het democratische proces van Suriname, met als doel eerlijke, transparante en inclusieve verkiezingen te garanderen. BiZa en andere kiesorganen zijn vastbesloten om een soepele overgang naar het nieuwe systeem te faciliteren en eventuele uitdagingen aan te pakken die zich in de aanloop naar de verkiezingen kunnen voordoen, aldus directeur Eskak.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerkiezingen 2025: voorbereidingen in volle gang