Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Verkiezing Brunswijk tot vicepresident tegen de Surinaamse Grondwet

Geplaatst

op

Img 14008a36d7ac 1

Volgens de politieke partij PRO zal het verkiezen van Brunswijk tot vicepresident (vp), niet een Grondwettelijke daad zijn. De hiervoor door de PRO genoemde redenen zijn: omdat hij concessiehouder is enerzijds en anderzijds vanwege de tegen hem lopende juridische zaken.

In artikel 96 van de Surinaamse Grondwet is opgenomen dat de president en de vicepresident rechtstreeks noch zijdelings deelhebber mogen zijn in enige concessie of onderneming van welke aard dan ook, in Suriname gevestigd of aldaar haar bedrijf uitoefenende.

Het plan van Brunswijk om zijn concessies over te dragen in een stichtingsvorm, moet worden gezien als proberen de wet te omzeilen.
Echter kan de ondernemer Brunswijk zich volgens de PRO, niet verschuilen achter dit model, omdat de wet het heeft over “Rechtstreeks of zijdelings deelhebber’ niet: de zeggenschap loze certificaathouder, vrijwillig stemrecht loze aandeelhouder, de stille vennoot of de stichtingbestuurder, zijn allen onverkiesbaar als vice-president.”.

Een andere reden dat de verkiezing van Brunswijk belet, is het feit dat Brunswijk een leider was van een groepering die gewapende strijd geleverd heeft in een burgeroorlog waarin honderden doden vielen en vernieling van eigendom van onzijdige burgers, waarvoor hij ondanks de opbouw van een aanzienlijk vermogen, nimmer enige restitutie geboden heeft.

Meer nog stelt de PRO dat er tegen Brunswijk, een actief internationaal opsporingsverzoek loopt, vanwege een veroordeling voor drugshandel en hij wordt gezocht voor verhoor in een zeer recente moordzaak.

Tot slot stelt de Politieke Partij PRO, het volgende:
“De ABOP krijgt de unieke gelegenheid zich van de scheidende regeerders te onderscheiden, door aan te tonen dat zij, in tegenstelling tot de NDP, geen partij is die bestaat om de wil en belangen van de voorzitter te dienen onder alle omstandigheden, maar zich onderwerpt aan de Grondwet en beschikt over voldoende talent en deskundigheid om een kandidaat voor het vice-presidentschap te stellen, die voldoet aan de vereisten van de Grondwet” aldus PRO in dit persbericht.

Culturu.com—-Ferdinand Louis

8 Reacties
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Spartani
dinsdag 7 juli 2020 15:51

Ja hè, hoeveel vóór hem waren dan tegen de grondwet? De meeste die ooit gekozen zijn waren niet allemaal afhankelijk van Sallarisen als VP of pres of DNA-lid. En onze huidige P heeft dus niets op zijn naam staan, nog in een Stichting neem Ik aan.

Parbhoesingh
dinsdag 7 juli 2020 17:34

A.U.B.Brunswijk geen VP maken. En ook geen voorzitter van DNA.
Het volk is niet blij mee.

Dobby
dinsdag 7 juli 2020 21:06

PRO’s bezwaren zijn gerechtvaardigd en legitiem. “Het plan van Brunswijk om zijn concessies over te dragen in een stichtingsvorm, moet worden gezien als proberen de wet te omzeilen.” Juist. Je kunt er niets anders van maken Je kunt erop rekenen dat Brunswijk dagelijks telefonisch instructies zal geven aan zijn uitvoerders van de diverse goudconcessies die hij bezit. Dat is dus gewoon hetzelfde als wanneer hij zelf in persoon de dagelijkse werkzaamheden op de goudconcessies zou leiden. Van Trump afgekeken? Ook in de US mogen politici niet actief een bedrijf naast hun politieke functie runnen. Maar iedereen weet dat Trump dagelijks… Lees verder »

Dobby
dinsdag 7 juli 2020 21:07

Een andere issue is Brunswijk’s bloederige deelname aan de binnenlandse oorlog van de jaren 80 en zijn vermoedelijke betrokkenheid bij een recente moordzaak. Over beide moet hij nog verantwoording afleggen. Dit zou Brunswijk moeten doen inzien dat hij het ambt van vice president niet moet nastrevens. De vertrekkende president Bouterse heeft door gelijksoortige daden (december en Moywanna moorden en vanwege drugshandel 11 om 20 jaar gevangenisstraf op zijn naam staan) het hoogste ambt van dit land bevuild. En nu gaat Brunswijk hetzelfde doen met de VP functie. Dat is toch niet verstandig. En ja mensen binnen de ABOB moeten ook… Lees verder »

Parbhoesingh
dinsdag 7 juli 2020 22:16

Doe dat niet brunswijk.Er zijn mensen die hoog geschool.Laat Chan een goeie keus maken.
Brusie doe dat niet.Hou de eer aan je zelf.Laat iemand anders VP zijn.Luister een keer naar mij.

Kwasi
woensdag 8 juli 2020 08:10

VHP en NPS hebben geen keus en moeten dit van Brunswijk slikken. Brunswijk heeft geen principes en geen zelfinzicht. Omdat Bouterse die ook veroordeeld is, president is (geweest) vindt Brunswijk dat hij VP mag worden. Brunswijk is ook alleenheerser in ABOP, ook zij slikken zijn gebrek aan principes en zelfinzicht. Jammer, want er zijn betere kandidaten voor VP in die partij. Als Brunswijk wijs was, was hij gezien zijn situatie voorzitter van de assemblee gebleven en gaat hij niet voor VP.
Het wordt moeilijk samenwerken met zo iemand.

wpaimang
woensdag 8 juli 2020 20:06

@Spartani De huidige vice president Aswin Adhin had geen belangen in een bedrijf of een stichting denkt men. Zo’n heilige is deze opportunistische machtsgeile geldwolf ook niet. Aswin Adhin en de NDP hebben het land leeggeroofd door zichzelf heel grote salarissen, grond en bv voertuigen op kosten van de overheid te geven. Twee weken geleden gaven ze zichzelf ook nog zogenaamde “achterstallige” verhogingen. Daarna gaven ze NDP’rs ook nog promoties (leger, ministeries etc) en dus ook salaris verhogingen. Het land zit met 131 leningen met het buitenland opgescheept. Hoezo gaan ze opositie voeren ? Er komt niks verstandig uit die… Lees verder »

Ronnievandenhout
donderdag 16 juli 2020 10:10

Brunswijk moet zich als een poppetje aan touwtjes gedragen. Als deze touwtjes worden aangestuurd door mensen met economische en bestuurlijkezaken kan hij mooi het boegbeeld zijn van de mensen die voor hen kozen. En er wat van opsteken! Succes. ( Trump is zo’n achterlijke doorgeslagen stumper die heel slecht naar zijn adviseurs luistert. Vandaar de catastrofale puinzooi hij er van maakt. Veel zal teruggedraaid worden wat hij vergalde als hij plaats heeft gemaakt voor iemand met verstand in zijn hoofd, en niet in zijn tollie. )Advertentie

Suriname

Nieuw regeer team doet schrikbarende onthullingen in het Surinaams parlement

Geplaatst

op

Whatsapp Image 2020 08 07 At 11.42.06 (1)

Ergens onder aan de lange lijst van onregelmatigheden, misstanden en wandaden, geconstateerd door het nieuw regeer team, is een voorlopige calculatie van de schuldenlast opgenomen. Het gaat om enorme bedragen in vreemde valuta alsook Surinaamse dollars.

Het leeuwendeel van de voor een klein land abnormaal hoge bedragen, is de besteding niet te achterhalen, of het nut ervan niet duidelijk en misschien zelf niet aanwezig.

De Assemblee-vergadering van gisteren, donderdag 06 augustus, heeft voor veel beroering gezorgd en zal grote delen van het volk nog heel lang bijblijven.

Nadat de President en de Vice-President aan het volk, hun onthullingen gedaan hadden kwamen de ministers aan het woord. Een en al een opsomming van zaken welke blijk geven van niets anders dan wanbeleid. Opvallend dat elke spreker tijdens zijn of haar beurt het heeft gehad over ongegronde bevorderingen, de last minute indiensttredingen al dan niet op basis van wurgcontracten. Ook is door een ieder aangehaald de vele betalings-achterstanden, waarbij ongewoon en abnormaal hoge bedragen genoemd zijn. Zelfs voor wat betreft de achterstand in betaling voor nutsvoorzieningen, werden schokkende bedragen opgesomd. Daarnaast zijn gigantische bedragen voor huur van panden genoemd met ook nog hoog opgelopen achterstanden.
Vandaag zal ongetwijfeld hetgeen uit de doeken gedaan is tijdens deze DNA-vergadering, op vele plaatsen onderwerp van gesprek zijn.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Ex-minister Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld door DNA

Geplaatst

op

Minister Hoefdraad Suriname

De Nationale Assemblee (DNA) heeft in de late avond van donderdag 6 augustus 2020 omstreeks 00.06 uur, in een Openbare vergadering de ex- minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad in staat van beschuldiging gesteld. Een hernieuwde vordering hiertoe is eerder door de procureur- generaal ingediend.

In totaal hebben 28 DNA-leden voor gestemd. In de wet is opgenomen dat voor de vervolging van politieke ambtsdragers en gewezen politieke ambtsdragers zijn ingevolge de Grondwet van de Republiek Suriname en de Wet speciale voorzieningen getroffen. Deze speciale grondwettelijke voorzieningen hebben geen betrekking op alle door de politieke ambtsdragers of gewezen politieke ambtsdragers gepleegde misdrijven, maar zijn beperkt tot slechts die misdrijven welke zijn gepleegd in de betrekking van politieke ambtsdragers. Misdrijven waarbij misbruik is gemaakt van het betreffende ambt of de positie.

Volgens artikel 140 van de Grondwet worden politieke ambtsdragers, die in die betrekking misdrijven hebben gepleegd, door de Procureur-generaal vervolgd bij het Hof van Justitie. Verder staat in de wet dat politieke ambtsdragers door de Procureur- generaal bij het Hof van Justitie kunnen worden vervolgd slechts nadat deze door De Nationale Assemblee in staat van beschuldiging zijn gesteld overeenkomstig de wet.- Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen