woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Verkeersveiligheidsmaand afgesloten met fietstocht

lees ook ...

Doorbraak in onderhandelingen Ravaksur plus en regering

Na intensieve onderhandelingen met de regering hebben Ravaksur, BvL, ALS en FOLS recentelijk een akkoord bereikt. Vanaf januari zal de belastingvrije som stijgen van SRD 7.500 naar SRD 9.000. Daarnaas...

Joanne Adraai, directeur van het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI), heeft onlangs de elfde editie van de 1515 Verkeersveiligheidsmaand afgerond. Als afsluiting koos men voor een fietstocht met diverse partners, passend bij het thema van dit jaar: “Beweeg in het verkeer, maar blijf leven.” Adraai benadrukte dat het thema de nadruk legt op voorzichtigheid in het verkeer en het handhaven van een gezonde levensstijl.

Ook de bewustwording omtrent verkeersveiligheid en andere maatregelen ter bevordering van de verkeersveiligheid stonden centraal gedurende deze veiligheidsmaand. Het doel is om tegen 2030 het aantal doden en zwaargewonden met minstens 50 procent te verminderen.

Enkele van de activiteiten die tijdens de verkeersveiligheidsmaand plaatsvonden zijn onder andere de behandeling van de concept wet voor de oprichting van een Verkeersautoriteit in de Nationale Assemblee, verkeerscontroles, workshops met diverse belanghebbenden omtrent veilig verkeer, en de start van het actualiseren van het strategisch verkeersveiligheidsplan voor de periode 2017-2021.

Daarnaast vond er verkeersvoorlichting plaats in verschillende districten en werd er een verkeerscurriculum geschreven voor GLO-scholen. Er werd ook een studie uitgevoerd met betrekking tot bromfietsers en het bromfietscertificaat.

Purcy Landveld, onderdirecteur Data en Educatie van het VVI, meldde dat er gedurende de verkeersveiligheidsmaand vier verkeersdoden te betreuren waren. Dit is een daling ten opzichte van het voorgaande jaar, waarin er drie verkeersdoden meer waren.

Volgens de website van het Korps Politie Suriname, waren er in 2020 76 verkeersdoden, in 2021 81 en in 2022 74. Tot nu toe zijn er in 2023 47 verkeersslachtoffers met dodelijke afloop geregistreerd. Vergeleken met 2021 had 2022 zeven minder verkeersdoden. Landveld hoopt op een voortzetting van deze dalende trend.

Landveld merkte verder op dat uit de data van de Spoedeisende Hulp (SEH) blijkt dat er in de periode januari-juni 2023, 1716 personen zich hebben aangemeld voor behandeling na betrokken te zijn geweest bij een verkeersongeval. Opmerkelijk is dat het merendeel van de ongevallen betrof autobestuurders en bromfietsers (in totaal 585).

De meeste slachtoffers vielen in de leeftijdscategorie van 20 tot 40 jaar. Ook opmerkelijk is dat de meeste slachtoffers zich op zondag meldden bij de SEH. De maand juni telde het hoogste aantal verkeersongevallen, namelijk 256. Deze data, die wordt bijgehouden en geanalyseerd, vormt de basis voor beleidsvorming ter bevordering van een veiliger verkeer.

Adraai benadrukte dat de verbetering van verkeersveiligheid een van de beleidsprioriteiten is van het VVI. Elke weggebruiker moet veilig zijn op de weg en dient hieraan bij te dragen. “We hebben allemaal een rol te vervullen wanneer we aan het verkeer deelnemen. Verkeersveiligheid begint bij u.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerkeersveiligheidsmaand afgesloten met fietstocht