zaterdag 13 april 2024
26.7 C
Paramaribo
15 C
Amsterdam
5
(2)

Verkeersveiligheid in Suriname: trends en maatregelen besproken met Purcy Landveld

lees ook ...

Minister Somohardjo benadrukt broederschap en naastenliefde ...

Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken, heeft namens president Chandrikapersad Santokhi, de Surinaamse gemeenschap toegesproken ter gelegenheid van Ied-ul-Fitr, het feest dat het einde van ...

“In Suriname, verkeersdoden versus verkeersongevallen: Een diepgaand gesprek met Purcy Landveld van het Verkeersveiligheidsinstituut”

Purcy Landveld, de Onderdirecteur Data-Educatie van het Verkeersveiligheidsinstituut (VVI), sprak met de Communicatie Dienst Suriname over de trends en statistieken met betrekking tot verkeersongevallen, waarbij hij opmerkte: “In Suriname focussen we meer op verkeersdoden, terwijl we niet letten op het aantal verkeersongevallen.”

Landveld deelde mee dat in 2023 Suriname 69 verkeersdoden telde, maar liefst 3127 verkeersongevallen. “En dat is heel veel voor een klein land als Suriname, maar we focussen dus op de verkeersdoden, terwijl bij die verkeersongevallen, daar is het verschrikkelijk: mensen raken invalide, komen in een rolstoel terecht en kunnen nooit meer werken, gezinnen raken ontwricht. Daarom is het ook een taak van ons om dat aantal te gaan minimaliseren.”

De cijfers van 2024 geven een nog zorgwekkender beeld. “We hebben nu al veertien verkeersdoden, en we zitten pas in maart”, vervolgde Landveld. “Van die veertien zijn er tien bromfietsers, dus vandaar dat we zo spoedig mogelijk moeten gaan naar de bromfietscertificering, je zult dus een certificaat moeten hebben om een bromfiets te besturen.” Hij voegde eraan toe dat de verzamelde data hebben geleid tot het prioritiseren van de bromfietscertificering.

Gevraagd naar de factoren die hebben bijgedragen aan het hoge aantal verkeersongevallen, noemde de onderdirecteur roekeloos rijgedrag, vooral inhaalgedrag, en een gebrek aan verkeerskennis. “Laat me u dit meegeven, mensen nemen deel aan het verkeer maar weten niet eens wat een stopbord is. U gaat schrikken, maar gelooft u me: mensen gaan naar rijles, alleen om een rijbewijs in handen te hebben, en daarna weten ze niks meer van het verkeer. Dus nu kijken we naar maatregelen om ervoor te zorgen dat mensen na drie, vier jaar een refresher course moeten doen.”

Landveld gaf toe dat er ook verbeteringen nodig zijn aan de infrastructuur en dat er al samenwerkingen zijn aangegaan met het ministerie van Openbare Werken en het Korps Politie Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerkeersveiligheid in Suriname: trends en maatregelen besproken met Purcy Landveld