donderdag 28 september 2023
27.1 C
Paramaribo
18.7 C
Amsterdam
5
(5)

Verkeerde kaart van Suriname wordt toch gebruikt

lees ook ...

Santokhi: Courage and leadership led to the IMF’s appr...

"We have demonstrated that we can provide outcomes to the IMF by maintaining strong discipline and solid governance. We as a nation act with guts and leadership where other nations would not. After th...

Alle ministeries, mediahuizen en staatsbedrijven hebben de juiste kaart van Suriname ontvangen met de juiste instructies. Achaibersing, minister ad-interim van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (Bibis) heeft dit in het parlement aangegeven. Dit is sinds 2019 gedaan. Toch zijn er Surinaamse delegaties die tijdens internationale en ontmoetingen teleurstellen hiermee.

 Er zijn instructies gegeven voor het omgaan met anderen, die een verkeerde weergave geven van het grondgebied. “Hiervoor is een standaardtekst geformuleerd die tijdens vergaderingen moet worden gebruikt.”

NPS-assembleelid Patricia Etnel stimuleert de regering om een agressiever beleid te voeren ten aanzien van de juiste kaart van Suriname. Zij acht de uitgegeven regeringsinstructie, waarop de minister doelt, niet voldoende.

Het verkeerd gebruiken van de kaart van het land door Surinamers zelf verzwakt het standpunt van Suriname internationaal. “Het is zelfs vaker voorgekomen dat op internationale en regionale bijeenkomsten, de ‘verkeerde’ kaart wordt gebruikt”, bevestigde de bewindsman. Het is noodzakelijk dat Surinamers bewust worden gemaakt van de juiste weergave van de kaart. De omvang van het grondgebied wordt duidelijk en het bewustzijn van de Surinamer vergroot hieromtrent.

Guyana produceert regelmatig kaarten, waaruit men wil doen geloven dat het Tigrigebied hun toebehoord. Suriname heeft elke keer protest aangetekend wanneer dit gebeurd. Het is betreurenswaardig als Surinamers door onoplettendheid de kaart van Guyana gewoon overnemen en gebruiken. Voor Suriname is het Tigrigebied geen betwist gebied. Het is Surinaams grondgebied.

Geruchten doen de ronde dat Guyana concessies geeft aan landgenoten in het gebied. Deze informatie is niet bekend bij Bibis. Toen dit in 2013 het geval bleek bij de Muri Mountains nam Suriname de nodige stappen, en werd dit stopgezet.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerkeerde kaart van Suriname wordt toch gebruikt