zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
1
(2)

Verhoogde drempelkosten voor SEH teruggedraaid

lees ook ...

Illegale Guyanese vissers aangehouden bij samenvloeiing rivi...

Een gemengd team van de politie en de Marine van het Nationaal Leger (NL) heeft in de vroege ochtend van woensdag 12 juni 2024 de vissers C.P. (24) en R.M. (38), beiden van Guyanese afkomst, aangehoud...

De eerder aangekondigde aanpassing van het drempeltarief bij de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), werd door de regering aangehouden in de regeringsvergadering van woensdag 18 januari.

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid is bezig de dekking van de kosten die gemaakt worden bij de SEH te bespreken met verzekeraars. Het ligt in de bedoeling om spoedig een goed en concreet voorstel aan de regering te doen, zodat het AZP garanties heeft om de spoedeisende dienstverlening te garanderen.

De bewindsman ziet de bekendmaking van het ziekenhuis als een maatregel om meer inkomsten te genereren zodat de dienstverlening op een kwalitatief niveau gehouden kan worden. “De intentie zelf is niet verkeerd, maar de timing en het overleg hebben nog niet plaatsgevonden. Daarom heeft de regering vandaag in de regerings-vergadering en in het belang van de samenleving besloten om dit besluit vooralsnog aan te houden,” aldus minister Ramadhin.

De Volksgezondheidminister verwijst naar de zorgwet van 2014 waarin er geen vergoeding voor urgente zorg geregeld is. “Het is een mankement in die wet. Een drempeltarief is indertijd geïntroduceerd bij de SEH omdat mensen voor allerhande zaken bij de SEH terecht kwamen. De drempelkosten zijn bestemd om een systeem te creëren dat je niet voor een eenvoudig huisartsengeval naar de SEH gaat.” Minister Ramadhin meent dat dit de onnodige druk op de Spoedeisende Hulp veroorzaakt. “Want dan kan je in die hele druk ,de echte zieken die urgente zorg nodig hebben, missen.”

Volgens de bewindsman zal er beter overlegd moeten worden. Met de verzekeraars zullen gesprekken volgen om na te gaan hoe via hen de vergoedingen kunnen plaatsvinden, zonder dat er druk komt op de samenleving. Ook zal er meer gekeken worden naar de rol van de overheid en andere instanties in het geheel.

Minister Ramadhin adviseert de samenleving om in urgente gevallen gebruik te maken van een huisartsenpost. Naast de huisartsenpost (HAP) bij het AZP verwijst de bewindsman ook naar de dokterswacht Limesgracht en Meerzorg.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerhoogde drempelkosten voor SEH teruggedraaid