woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

Verhoging waarborgsom voor politieke partijen bij verkiezingen

lees ook ...

Gemaskerde criminelen beroven slachtoffers in eigen woning

Op dinsdag hebben drie gewapende en gemaskerde criminelen een overval gepleegd in de Richard Voullairestraat te Abra Broki. Twee slachtoffers werden onder dreiging van vuurwapens beroofd. Terwijl d...

Voor de aanstaande verkiezingen moeten politieke partijen een waarborgsom van ongeveer SRD 750.000 betalen. Dit bedrag is aanzienlijk hoger dan de vorige verkiezingen, waar de waarborgsom SRD 96.250 bedroeg. Deze maatregel is genomen om te voorkomen dat minder serieuze individuen willekeurig politieke partijen oprichten en aan de verkiezingen deelnemen.

De nieuwe waarborgsom is vastgesteld op basis van 1% van het verwachte aantal kiezers, geschat op ongeveer 300.000. Deze aanpassing in de Kiesregeling is geïnitieerd door Asis Gajadien, de fractieleider van de VHP, met als doel de integriteit van het verkiezingsproces te waarborgen.

Gajadien benadrukte dat in het vorige systeem personen zelfs in slechts één district konden meedingen naar de verkiezingen. Met de nieuwe regeling zullen partijen nu landelijk evenredig vertegenwoordigd moeten zijn, wat de noodzaak voor een hogere waarborgsom rechtvaardigt.

Het exacte bedrag dat politieke partijen moeten betalen zal worden vastgesteld op basis van de officiële kiezerslijst door middel van een Staatsbesluit. De waarborgsom dient gestort te worden op een rekening bij de Centrale Bank van Suriname op naam van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Politieke organisaties die minstens één zetel behalen, zullen het gestorte bedrag terugkrijgen. Dit geldt eveneens voor partijen die meer dan 1% van het aantal uitgebrachte stemmen behalen. Hoewel enkele assembleeleden, waaronder Gregory Rusland, fractieleider van de NPS en mede-initiatiefnemer, opmerkten dat het belangrijk is de financiële drempel voor politieke deelname niet te hoog te maken, is de ontwerpwet aangenomen zonder verlaging van het bedrag. Voor een wijziging in de Kiesregeling is een tweederde meerderheid vereist.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerhoging waarborgsom voor politieke partijen bij verkiezingen