maandag 26 februari 2024
25 C
Paramaribo
5.6 C
Amsterdam
0
(0)

Verhitte zeepiraten weer in actie voor de kust

lees ook ...

Vernieling leidt tot nieuwe aanhouding voor recent vrijgelat...

V.A. (47), die recentelijk uit de gevangenis is vrijgelaten, is opnieuw gearresteerd en in hechtenis genomen wegens vernieling van een woning. De politie van Livorno heeft haar in hechtenis genomen na...

Zeepiraten hebben vrijdag volgens anonieme bronnen tientallen vissers aan de Franse zijde voor de monding van de Marowijnerivier gewelddadig beroofd. De officiële berichten worden afgewacht, maar er is meegedeeld dat vijftien boten zijn aangevallen. Het betekent dat het mogelijk om zeventig slachtoffers gaat.

Een aantal van de slachtoffers moest voor medische behandeling naar Frans-Guyana, waaronder twee met schotverwondingen, maar er zijn geen meldingen van doden. “Het Vissers Collectief in Suriname is bezorgd over deze ontwikkeling. Ongeveer een maand geleden was er al een beroving, en het gaat vermoedelijk om dezelfde bende die heeft toegeslagen”, volgens Mark Lall, secretaris van het Vissers Collectief in Suriname.

De meeste slachtoffers zijn Guyanezen, maar het is volgens hem niet uitgesloten dat er tussen hen ook Surinamers zijn. Men vermoedt dat de daders hoogstwaarschijnlijk vanuit Guyana hebben toegeslagen. “Ze mikken vaak op boten die illegaal vissen aan de Franse kant, omdat ze weten dat die moeilijk ergens terecht kunnen voor hulp”, legt Lall hun werkwijze uit.

In april 2018  was er ook op grote schaal geroofd op zee voor de Surinaamse kust. Een aantal vissers werd op gruwelijke wijze vermoord. Enkelen zijn nooit teruggevonden. Er was sprake van een slepende vete, waarbij de daders wraak namen voor de liquidatie van een booteigenaar in Suriname. “We hopen niet dat het geweld dit keer overwaait naar Suriname en roepen de autoriteiten op om alert te zijn om dat te voorkomen”. Zo sprak Lall zijn wens uit.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerhitte zeepiraten weer in actie voor de kust