donderdag 25 april 2024
24.4 C
Paramaribo
4.4 C
Amsterdam
0
(0)

Verhalen over culturen en saamhorigheid

lees ook ...

Onderwijsminister moe ‘chantage’ schoolvervoerde...

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) heeft aangekondigd dat er drastische veranderingen komen in het schoolvervoerbeleid na recente 'chantage' van bus- en boothouders, zegt ond...

Kit-Ling Tjong Piang Gi, een Surinaamse kunstenaar wiens overgrootvader van moederskant in 1854 met de eerste groep Chinezen naar Suriname emigreerde, heeft ons verrast met het boek ‘Het Alakondre Drakenmeisje’, dat op zaterdag 01 oktober in de volle bovenzaal van Readytex Art Gallery werd  gepresenteerd aan het publiek.

Minister Marie Levens Van Onderwijs Wetenschap en Cultuur vindt dat de alakondre gedachte, een levensfilosofie is die we  moeten omarmen. “Het is een verwijzing van war wij ellemaal vandaan komen maar ook hoe wij hier het in stand hebben weten te houden ondanks onze verschillen,” zei ze. “Het is belangrijk dat kinderen leren over kunst en cultuur en het verband daartussen. Het is leren over roots, normen, waarden en tradities, die alleen bijdragen tot de vorming van onze jongeren”, gaf minister Levens aan.

Het boek gaat over het prachtige leven van Darey Ann die in Suriname woont en gaat reizen die tal van mooie culturen meemaakt van mensen zoals die in Suriname wonen. Het boek is geïllustreerd met prachtige schilderijen van Kit-Ling die de tekst krachtig illustreren. Een unieke versmelting van schrijven en beeldende kunst, die elkaar zowel verrijken als versterken.

De kunstenares verteld dat het concept ruim 15 jaar geleden reeds had geschreven. Het was in een tijd waar er veel werd geschreven over identiteit, eenheid in diversiteit, alla kondre culturu kon makandra. Zij meende dat die ‘Wan bon someni wi wiri wel haar vruchten had afgeworpen’. Maar de gedachte is dan ‘hoe dan verder’. In tussentijd is er heel veel gebeurd.

Uiteindelijk zijn het drie aspecten die gemaakt hebben dat het boek in deze vorm, haar vorm heeft gekregen. De eerste is dat Alida Nelso in 2016 tegen Kit-Ling zei: “We moeten Suriname gaan branden met Ala kondre”. Zij kon zich vinden in deze gedachte en toen is de titel van het boek veranderd in het ‘Alakondre draken meisje’. Het tweede aspect dat zij Darey Ann, het meisje zoals zij omschreven heeft in het boek praktisch in levenden lijve heeft ontmoet. Het derde stimulerende aspect is geweest de ‘Alakondre krutu’ die er gehouden werden in Readytex door de kunstenaars onder leiding van Alida Neslo.

Theatermaakster Neslo heeft die gedachte meegekregen van groot denkers als Henk Tjon, Wilgo en Elfriede Baarn, Soeki Irodikromo, Dobru en vele anderen. Een gedachtegoed, een filosofie die zij graag wil overdragen aan de Surinaamse kunst en cultuurwereld. Haar kleinkinderen waren ook ene enorme drijfveer voor Kit-Ling om het boek echt af te maken, die liefde vol het boek omarmden als ‘ons boek’.

Kit-Ling deed een korte uiteenzetting over de rode draad van het verhaal. Ook het educatief programma dat verbonden is aan het project lichtte zij toe. Zij vertelde waarom zij dit component eraan toe heeft gevoegd. “De kinderen, de toekomst van Suriname, wil ik handvaten geven om in deze woelige tijd waarin we leven toch evenwichtig door het leven te gaan. Het alakondre aspect is zeer belangrijk voor Suriname, het geeft ons ontzettend veel veerkracht”.

Het educatief programma houdt in dat jongeren een fusie gaan ervaren in woord en beeld, door middel van het lezen van het boek en het bekijken van de expo. Dit traject zal in November plaatsvinden wanneer de expo zal lopen. Ouderen mogen elke zaterdag ook meedoen aan dit project.

Studenten van het IOL zullen stukken uit het boek voorlezen op basis van de expositie. Na de rondleiding mogen de kinderen vragen stellen aan de kunstenaar. Het gaat dus om het leggen van verbindingen tussen de kunstwerken die te zien zullen zijn op de expositie en het verhaal. In oktober zullen scholen worden benaderd om het educatief programma voor te bereiden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerhalen over culturen en saamhorigheid