maandag 22 april 2024
30 C
Paramaribo
9.9 C
Amsterdam
4
(1)

Vergunningenbeleid in Suriname wordt geprivatiseerd

lees ook ...

Brunswijk belooft steun aan Kindertehuis Efran na oproep om ...

Het Kindertehuis Efran verkeert in een urgente situatie waarbij directe hulp nodig is, voornamelijk op het gebied van levensmiddelen en schoonmaakgerei. Derrick Vanier en Marianne Cornet, die zich inz...

Er wordt op het ministerie van Openbare Werken (OW) hard gewerkt aan het privatiseren van het vergunningenbeleid. Al geruime tijd is men op het departement bezig om alle vergunningsaanvragen te standaardiseren, uit te breiden, te moderniseren en de wet- en regelgeving aan te passen. Binnenkort zal de burger enkele vergunningen ook online kunnen indienen.

“Het hoofddoel van dit vernieuwingsbeleid is dat na dit proces aanvragers binnen afzienbare tijd over hun aangevraagde vergunningen moeten kunnen beschikken,” beweert OW-minister Riad Nurmohamed. Hij benadrukt dat het gaat om vergunningen voor onder meer het bouwen van een woonhuis, een brug, het opzetten van parkeerplaatsen en het plaatsen van duikers. De ontwerpen voor het indienen van een vergunning, zullen worden afgestoten naar de private sector.

Binnenkort start het ministerie met de registratie van deskundigen. Er zullen lijsten worden gepubliceerd van private bedrijven, waar burgers terechtkunnen voor de uitwerking van een vergunningsaanvraag. De registratie geldt voor onder andere ingenieurs, architecten en aannemers. Zij zullen een eerste orde erkenning krijgen, hetgeen betekent dat er alleen bij deze instanties vergunningsaanvragen ingediend kunnen worden.

Voor de controle zal de vergunning uiteindelijk wel door OW worden afgegeven. Met deze werkwijze wil de departementsleiding de lange wachtrijen, bureaucratie en het corruptieprobleem voorkomen. Nurmohamed voert verder aan dat OW investeert in meer controle en ontwikkeling van het beleid en meer controle op het veld. Zo zal er gewerkt worden naar een One Stop Window op de begane grond van het ministerie, waarbij burgers en bedrijven hun zaken op één plek kunnen doen.

Simpele werken zoals het aanleggen van rioleringen blijven bij OW en zal geschieden via geselecteerde aannemers die worden opgeleid door het ministerie. De optie om zelf een riolering aan te leggen zal ook mogelijk zijn met gratis instructies van OW. Bij het aantreffen van illegale rioleringen en/of bouwwerken zijn keiharde sancties verbonden, zoals boetes en een gevangenisstraf. De boetes kunnen oplopen tot een bedrag van SRD 50.000 per dag als men zonder een vergunning werkzaamheden uitvoert.

Er zijn inmiddels conceptwetten opgesteld door het ministerie voor het invoeren van deze geldstraffen. Het ministerie van Openbare Werken, werkt verder aan diversificatie van vergunningstarieven en overweegt om sommige zaken vergunningsvrij te maken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVergunningenbeleid in Suriname wordt geprivatiseerd