maandag 24 juni 2024
30 C
Paramaribo
16.1 C
Amsterdam
4
(1)

Vereniging van inheemsen faliekant tegen grondconversie

lees ook ...

Nationale museumcommissie zet eerste stap naar herstructurer...

De Nationale Museumcommissie heeft onlangs haar eerste ontmoeting gehouden met vertegenwoordigers van alle museale instellingen in Suriname. Deze bijeenkomst, georganiseerd om de basis te le...

De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft woensdag nogmaals benadrukt dat het traditioneel orgaan van de inheemse dorpshoofden faliekant is tegen de zogeheten ‘Conversie Wet voor Domeingrond.’ Dat maakte Muriel Fernandes, voorzitter van VIDS, duidelijk tijdens een gesprek tussen het nieuwe VIDS-bestuur en DNA-voorzitter Marinus Bee.

Grondconversie heeft betrekking op de omzetting van beperkte zakelijke rechten in eigendom. “Geen grondconversie zonder de wettelijke erkenning van de Collectieve rechten Inheemse en Tribale Volken”, verzekerde Bee. Fernandes wilde weten hoe het zit met het proces van de behandeling van de conceptwet Collectieve rechten Inheemse en Tribale volken.

Een T-shirt voor DNA-voorzitter Bee waarop duidelijk is vermeld dat de inheemsen vechten voor hun rechten en dat die gerespecteerd moeten worden. Foto: VIDS

Bee wacht op een juridisch verslag over de conceptwet en zal in november daarover beschikken. Vervolgens zal hij VIDS uitnodigen om te praten over de verder te ondernemen stappen.

VIDS-voorzitter heeft de resoluties van de achtste conferentie, die in augustus in Washabo is gehouden, overhandigd aan DNA-voorzitter Marinus Bee. Ook kreeg hij een VIDS-trui met het opschrift ‘Lespeki gi wi leti, fu dati wi e feti’. Er wordt hiermee duidelijk gemaakt dat de inheemsen vechten voor hun rechten en dat die rechten ook gerespecteerd moeten worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVereniging van inheemsen faliekant tegen grondconversie