zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
0
(0)

Verdere versterking diplomatieke relaties prioriteit 2023 voor regering

lees ook ...

Bordo gepakt, Bouterse next?

  Desi Bouterse is in hoger beroep veroordeeld tot de eerder gevonniste 20 jaar gevangenisstraf. Directe in hechtenis neming werd niet geeisd door de rechters, omdat zij vonden dat er niet gen...

De bestaande diplomatieke relaties zullen in 2023 verder worden versterkt. Ook zullen er nieuwe samenwerkingen worden aangegaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) zal zich ten eerste volledig inzetten op het intensiveren van de strategische samenwerking tussen Suriname, Brazilië, Guyana en Frans-Guyana.

Het departement geeft dit jaar ook prioriteit aan een intensieve samenwerking met Jamaica en de Nederlandse Antillen. Dit heeft minister Albert Ramdin van BIBIS woensdag kenbaar gemaakt tijdens een persconferentie over het jaarverslag van 2022 en vooruitblik op 2023.

De functionaris zegt dat mogelijkerwijs in het tweede helft van het jaar de relatie met de Dominicaanse Republiek ook verbeterd zal worden. “Echter hou ik een slag om de arm.” Dit zegt de bewindsman vanwege issues vanuit Caricom hieromtrent in relatie tot Haïti. Hij geeft vervolgens aan dat Suriname weliswaar traditioneel al jarenlang een relatie met de Dominicaanse Republiek onderhouden heeft.

Ook de relatie met Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten die in het afgelopen jaar reeds versterkt zijn, zullen verder geïntensiveerd worden. In het kader van de opkomende offshore olie-en gasindustrie zal ook de samenwerking met Canada verdiept worden. “President Santokhi zal morgen naar India vertrekken met het oog op het uitbreiden van de samenwerking met Zuidoost-Azië”, zei de minister.

Minister Ramdin zegt verder dat Suriname met nog meer landen in Azië de samenwerking zal optimaliseren. Hij noemt vervolgens Japan, Zuid-Korea, Thailand en Singapore. “Het zijn allemaal landen die ons voordelen kunnen opleveren. Afrika is ook een gunstige samenwerkingspartner, gelet op zijn bijzondere groeipotentie.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerdere versterking diplomatieke relaties prioriteit 2023 voor regering