donderdag 30 maart 2023
30 C
Paramaribo
11.1 C
Amsterdam
4
(2)

Verdeling off-shore olieopbrengsten

lees ook ...

Nieuwe stappen gezet in samenwerking Suriname en Frans-Guyan...

Op maandag 27 maart 2023 hebben Suriname en Frans-Guyana een vergadering gehouden om de samenwerking tussen de twee landen te versterken. De commissie van Buitenlandse Zaken, International Business en...

De welbekende Drs. Sirahmpersad Eduard Jharap, meer bekend als Eddie Jharap, laat zich ten behoeve van de leek uit over de opbrengsten van de ‘nieuw’ ontdekte off-shore olie van Suriname. Jharap was de eerste directeur van Staatsolie en zwaaide er de scepter van 1980 tot 2006. Hieronder de verdeling van opbrengsten per afzonderlijk olieveld uit  Suriname’s diep-offshore aardoliecontracten.

“De Staat Suriname krijgt allereerst een royalty van 6,25 procent van de bruto-productie. Dan worden de jaarlijkse kosten voor exploratie, productie-installaties en operationele kosten betaald tot een maximum van 75 procent van de jaarproductie van dat jaar. Als de te betalen kosten meer zijn, dan wordt het restant nog te betalen kosten overgeheveld naar het jaar daarop. Wat van de brutoproductie overblijft is Profit-oil: Minimaal (100 procent – 6,25 procent – 75procent)= 18,75 procent gedurende de eerste vijf jaar. Naarmate de investeringskosten terugbetaald zijn, zal de Profit-oil toenemen en een belangrijke toename van de inkomsten-belastingen uit de olieproductie aan de staat geven.

Staatsolie is concessiehouder en agent van de staat en krijgt, zonder eigen kapitaal inbreng, een aandeel in de Profit-oil, op basis van een formule. Naarmate de investeringskosten terugverdiend worden (5-6jaar) zal het aandeel van Staatsolie oplopen van 20 procent naar 80 procent van de Profit-Oil. Elke partij die Profit-Oil ontvangt, moet daarover 36 procent Inkomsten-Belastingen betalen aan de Staat.

Staatsolie heeft ook het recht om tot 20 procent deel te nemen aan de ‘Contractor-zijde’ en moet dan ook tot een maximum van 20 procent van alle exploratiekosten, investeringskosten en operationele kosten mee betalen. Deelname is belangrijk: zo kan controle van binnenuit uitgevoerd worden.”

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerdeling off-shore olieopbrengsten