dinsdag 25 juni 2024
24.6 C
Paramaribo
19.9 C
Amsterdam
0
(0)

Verbouwing hooglandrijst succesvol in Washabo

lees ook ...

Kwaku summer festival biedt platform voor Surinaamse artiest...

Het Kwaku Summer Festival biedt Surinaamse artiesten de kans om naar Nederland te komen voor optredens, aldus de bekende kasekozanger Michael Deira van Aptijt. Het Ministerie van Onderwijs, Wetenschap...

Het proefproject voor verbouwing van hooglandrijst te Washabo in West-Suriname lijkt een succes te zijn. Vijf vrouwen van dit dorp hebben reeds de eerste oogst gedaan. Ze hadden in mei collectief een relatief klein stuk areaal ingezaaid. “De vrouwen zijn erg enthousiast en elke vrouw wil nu haar eigen areaal inzaaien. We hopen dat meer vrouwen interesse krijgen om ook te planten”, zegt de lokale facilitator Marcia Jarmohamed.

Het is een proefproject en de telers hebben vijf rijstvarianten ingezaaid. Afhankelijk van het resultaat zullen de vrouwen kijken met welke rijstsoorten zij verder gaan. “We hebben gemerkt dat één type rijst niet veel padie heeft geproduceerd. Misschien zullen we die soort niet meer planten, maar we zien wel wat de vrouwen besluiten”, stelt de facilitator.

De vrouwen werden bij de opstart van de rijstteelt bijgestaan door Johannes Tojo en Lucia Pinas van Stichting Ana Makandie die de telers onder andere vaardigheden hebben aangeleerd om hooglandrijst te planten. Dit proefproject vindt plaats met ondersteuning van United Nations Development Program (UNDP), de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en het Directoraat Duurzame Ontwikkeling Inheemsen (DDOI) van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling en Sport, partners in het project “Mitigating Impact of COVID-19 on Indigenous and Tribal Peoples in Suriname” oftewel “Verminderen van de invloeden van COVID 19 op Inheemse en Tribale volken in Suriname”.

De vrouwen tonen trots hun oogst. Foto: VIDS

De bedoeling van het project is het trainen van vrouwen en het geven van begeleiding om de voedselproductie te verbeteren. Vrouwen en meisjes van Inheemse en Tribale volken krijgen daarbij ondersteuning bij nieuwe inkomst generende alternatieven tijdens de Covid-19-pandemie, en om de voedselproductie en -veiligheid te waarborgen.

In het rijstproject van Washabo waarborgt een goede oogst niet alleen rijst voor het eigen gezin, maar ook voor andere familieleden en dorpelingen. Om de vrouwen tegemoet te komen zijn er werktuigen zoals een kettingzaag en houwers aangeschaft voor hen. Ook krijgen ze nog een ploegmachine om een nieuw rijstveld klaar te maken voor inzaai.

“De vrouwen willen spoedig mogelijk de ploegmachine ontvangen, waardoor ze gemotiveerd verder aan de slag zullen gaan”, zegt Jarmohamed.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerbouwing hooglandrijst succesvol in Washabo