Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Verblijfsvergunning voor Suriname sinds vandaag online aan te vragen

Geplaatst

op

Vanaf vandaag zal het mogelijk zijn om vanuit elke plek in Suriname een verblijfsvergunning aan te vragen. De dienst wordt namelijk sinds vandaag online aangeboden door Vreemdelingen Zaken. Vanaf oktober zullen alle aanvragen tot verblijf in Suriname digitaal moeten gebeuren.

De aanvraag tot verblijf, verlenging van verblijf, vestiging of naturalisatie door personen die legaal in Suriname willen verblijven zullen online ingediend moeten worden. Vanaf 15 oktober moeten alle aanvragen op deze manier ingediend worden. De ministeries van Arbeid, Handel en Industrie, de Imigratiedienst en het Korps Politie Suriname zijn allen geïnformeerd over deze nieuwe manier van aanvragen voor verblijf. Op het moment dat iemand online een aanvraag wil indienen moet diegene al verblijven in Suriname. Alle documenten en bewijsstukken moeten digitaal worden verstuurd. Binnen 14 dagen krijgt de aanvrager dan bericht of de aanvraag volledig en juist is en voldoet aan de vreemdelingenwet. Het afhandelen van de hele aanvraag zal minimaal 60 werkdagen gaan duren. Vanaf 1 maart 2016 geldt al de regeling dat vreemdelingen in Suriname een Machtiging tot Kortverblijf (MKV) moeten hebben om een aanvraag tot verblijf mogelijk te maken. De categorie Surinaamse Origine, PSA gerechtigden en Caricom staatsburgers met uitzondering van de Haïtianen, zijn vrijgesteld van deze verplichting en kunnen na binnenkomst zonder een MKV, een aanvraag tot verblijf indienen.

1 Reactie

1 Reactie

  1. I.de Graaf

    woensdag 4 oktober 2017 at 13:47

    Hoe lang voor het verstrijken van de MKV moet verlenging worden aangevraagd. Ik ben niet 3 maanden voor het verlopen van de MKV in Suriname om verlenging aan te vragen. Wat gebeurt er als ik dat 2 maanden van tevoren pas aanvraag en op 21 december is nog geen beslissing genomen.

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

SRD 2 miljoen voor duurzaam bosbeheer Matawai

Geplaatst

op

By

Conservation International (CI) en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) trekken samen 336.000 euro, bijna twee miljoen SRD, uit voor het duurzaam beheer van de gemeenschapsbossen van de Matawai-stam in het Pusugrunu-gebied.

Met het geld zullen bewoners uit tien dorpen in het gebied aan de Boven-Saramaccarivier leren hoe zij hun bossen op een duurzame manier kunnen beschermen en tegelijkertijd economisch ontwikkelen.

Het Matawai-gemeenschapsbos is 97.000 hectare groot. “De bossen hebben naast een financiële waarde in houtkap, ook een duurzame waarde waarmee de gemeenschappen inkomsten kunnen genereren met behoud van het bos”, benadrukte Sheila Marhe, CI Science en Policy director vrijdag bij de lancering van het project in het Lalla Rookhgebouw. Bij het project zijn ook de Stichting Investeringsfonds Matawai en de Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland betrokken.

Samen met de gemeenschap en betrokken partners wil CI onderzoeken hoe de Matawaigemeenschap zou kunnen verdienen zonder haar bossen in gevaar te brengen. “Met de houtkap zou er ontwikkeling en economische welvaart moeten komen. Jammer genoeg merken velen van ons het niet in onze portemonnee terwijl het ontbossingspercentage aanzienlijk is gestegen van 2011 tot 2018”, benadrukt Marhe.

Was dit in 2011 nog 0,4 procent, in 2018 steeg de ontbossing naar 0,11 procent. “Doordat deze gordel van economische activiteiten zich verder uitbreidt, ontstaat er een reële dreiging voor gebieden zoals het gemeenschapsbos te Pusugrunu. Met het ontsluiten van een weg in het Matawai-gebied wordt er nu ook een deur geopend naar Centraal Suriname voor mogelijke illegale activiteiten en dat willen wij voorkomen”, zegt Marhe.

Voor projectpartner KIT is de taak weggelegd om een waardeketen op te zetten. “Dat wil zeggen dat de partner samen met de gemeenschap gaat kijken naar mogelijkheden die zij zouden kunnen ontplooien en waarvoor KIT dan alles wat nodig is in een strategisch bedrijfskundig concept zal gieten. Van opzetten, investeringen tot aan mogelijke afzetmarkten en de koppeling daarvoor ook maken voor de gemeenschap,” vertelt Eunike Alexander-Misiekaba, project leider van het project voor duurzaam landschapsbeheer.

Lees verder

Suriname

39-jarige man ingesloten vanwege verkrachting 13-jarig meisje

Geplaatst

op

By

Een 39-jarige man is op maandag 11 februari na verkregen informatie, door het Arrestatie Team ( AT) op het terrein van het politie bureau Santodorp aangehouden en overgedragen aan de afdeling Jeugdzaken.

De man wordt ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan verkrachting van een 13-jarig meisje onder bedreiging met een vuistvuurwapen in de maand januari van het afgelopen jaar. Het 13-jarig slachtoffer vertelde aan haar vader wat haar was overkomen waarna men aangifte deed op het politiebureau Jeugdzaken. Sedert de maand februari van het vorig jaar werd de man opgespoord door de politie zonder het gewenst resultaat.

De man ontkent het strafbaar feit te hebben gepleegd. Bij zijn aanhouding is geen wapen op hem aangetroffen. Na overleg met het Openbaar Ministerie is de man, hangende het onderzoek, in verzekering gesteld. De politie van de afdeling Jeugdzaken is belast met dit onderzoek.

Lees verder

Meest gelezen