dinsdag 31 januari 2023
22.7 C
Paramaribo
6.3 C
Amsterdam
5
(1)

Verbijstering over aanvraag naamsverandering Afobakaweg

lees ook ...

President Santokhi feliciteert India met onafhankelijkheidsd...

President Chandrikapersad Santokhi bracht vandaag op de Indiase Dag der Republiek de felicitaties uit aan de Indiase president Draupadi Murmu, premier Narendra Modi en de totale Indiase bevolking. Jaa...

De Saramaccaanse en andere marrongemeenschappen, alsook andere delen van de bevolking zijn verbijsterd over de aanvraag die de stichting Kela Ke Poedja heeft ingediend, om te komen tot naamsverandering van de Afobakaweg. Volgens het voorstel moet de Afobakaweg vanaf  Paranam tot de stuwdam vernoemt worden naar Rajkoemar Hendrik Ramdin, die de eerste general manager van Suralco was en vice president van Alcoa.

De Saramaccaanse gemeenschap is hierover niet te spreken. “De regering moet niet meewerken aan het verdoezelen en verduisteren van onze cultuur en historie”, zegt professor Franklyn Jabini.  “Dit is toppunt van brutaliteit van de stichting. Ik vraag de regering om niet mee te gaan met dit verzoek”, is het protest van Sampie in het parlement.

In een schrijven aan minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft Kela Kie Poedja op 9 november 2020 gevraagd om goedkeuring te geven aan de naamsverandering, omdat Ramdin de eerste Surinamer was die benoemd is tot general manager van Suralco en vice president van de Alcoa. Lando Ramdin, voorzitter van de stichting, ziet dit als een bijzondere prestatie en vindt het daarom gepast om de ingenieur op deze wijze te eren.

Jabini en Sampie zeggen dat de naam Afobaka al vanaf de slaventijd bestaat en van grote betekenis is voor de cultuur en de geschiedenis van de Saramaccaanse gemeenschap.

De professor deelt mee dat  Afobaka is afgeleid van een uitspraak die granman Abini, het eerste Saramaccaanse grootopperhoofd dat door de koloniale overheid werd erkend, in 1763 in een gesprek met een koloniale delegatie had gedaan: “Mi nango a mi afo baka (vrij vertaald: “Ik ga naar mijn voorouders/ik volg de voetsporen van mijn voorouders.”).

Jabini is daarom tegen de voorgestelde naamsverandering. “Men houdt geen rekening met belangrijke historische en culturele gegevens van dat gebied. Wat is er mis aan de huidige naam. Waarom moet het veranderd worden?” merkt hij op. Sampie wijst erop dat er meerdere grote leiders uit Brokopondo komen. Sampie vraagt zich af waarom geen van de grote leiders uit dat gebied in beeld is gebracht door de Kela Kie Poedja.

De Abop-parlementariër wijst er ook op dat Hugo Jabini in zijn periode als parlementariёr al een mondeling verzoek had gedaan om een naamsverandering van deze weg. Dat werd toen niet overgenomen door de regering.

Ramdin, is bereid  om te praten over de eventuele knelpunten die de tegenstanders hebben. “Maar ik ga ons voorstel niet intrekken.” In dezelfde brief aan Somohardjo vroeg zijn stichting gerust ook om de wegstrekking vanaf Vabi tot aan Domburg toe te vernoemen naar Eddy Jharap, grondlegger en gewezen managing director van Staatsolie. De raffinaderij ligt langs deze wegstrekking.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

8 REACTIES

8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerbijstering over aanvraag naamsverandering Afobakaweg