dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Verbeterde Kiesregeling: focus op transparantie en efficiëntie in stemproces

lees ook ...

Gi Sranan verzorgt Trainingsprogramma Integere Leiders (2)

Gi Sranan is een initiatiefgroep van zeven senioren proffesionals die belangeloos een bijdrage gaan leveren aan beter, deugdelijk openbaar bestuur. Dit willen zij doen door Surinamers met de ambitie o...

De Commissie van Rapporteurs (CvR) heeft onlangs een belangrijke vergadering gehouden in het parlement om een reeks voorgestelde wijzigingen in de Kiesregeling te bespreken. Deze wijzigingen zijn gericht op het verbeteren van verschillende aspecten van het verkiezingsproces, waaronder de integratie van verkiezingsprocessen, het stembureaumateriaal, de toewijzing van zetels, en de procedures rondom stemming en stemopneming.

Bovendien zullen de wijzigingen de taken van het Centraal Hoofdstembureau verder specificeren. Het doel van deze wijzigingen is om de uitvoering van de Kiesregeling te optimaliseren, de organisatie van verkiezingen te verbeteren en burgers in staat te stellen hun kiesrecht effectief uit te oefenen.

Het initiatiefvoorstel voor deze wijzigingen werd op 29 januari 2024 ingediend door een groep parlementsleden bestaande uit Asiskumar Gajadien, Rabindre Parmessar, Obed Kanape en Gregory Rusland. De vergadering heeft ook gediend om te beslissen welke belanghebbenden uitgenodigd zullen worden om bij te dragen aan het discussieproces.

Een vervolgvergadering is gepland op dinsdag 6 februari 2024, waarbij juristen van het ministerie van Binnenlandse Zaken aanwezig zullen zijn om hun expertise te delen. De CvR staat onder leiding van Dew Sharman en bestaat uit diverse leden, waaronder Ronny Asabina, Edgar Sampie, Ebu Jones, Cedric van Samson, Ivanildo Plein, Evert Karto, Stephen Tsang en Cheryl Dijksteel. Taschana Lösche en Ronny Aloema woonden de vergadering bij als toehoorders, wat de brede betrokkenheid en interesse in de voorgestelde wijzigingen onderstreept.

Met deze stappen hoopt de commissie bij te dragen aan een robuuster en rechtvaardiger verkiezingssysteem in het land.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerbeterde Kiesregeling: focus op transparantie en efficiëntie in stemproces