maandag 5 december 2022
23.8 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Verandering vindt niet van de ene op de andere dag plaats

lees ook ...

Dertig verpleegkundigen doen mee aan leiderschapstrainingen

Dertig verpleegkundigen uit verschillende gezondheidsinstellingen doen mee aan de training ‘Leadership For Change’ (LFC). De Raad voor Verpleging in Suriname (RaVeSu) had maandag de openingsceremonie ...

Verandering vindt niet van de ene op de andere dag plaats waren de woorden van President Chandrikapersad Santokhi tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Dat is een realiteit waar rekening gehouden moet worden zei hij. “Een realiteit, waar we als regering in gestapt zijn”, aldus de president, die zich ervan bewust is dat hij bij zijn aantreden een belofte heeft gedaan waarvan hij weet dat hij die kan waarmaken.

“We gaan dit land samen uit de problemen halen. We gaan dit land samen opbouwen en we gaan samen dit land samen ontwikkelen, met de rijkdommen van dit land, die voor de hele bevolking bestemd zijn”, herhaalt de president, Hij voegt ook het “Wans ope tata komopo, wi mu seti kondre bun” eraan toe als een heilige opdracht.

De overtuiging van president Santokhi is dat de belangen die we delen, groter zijn dan de krachten die ons scheiden. “Ik weet dat velen van u zich afvragen of we echt die nieuwe start gaan maken. Er is zoveel wantrouwen in de politiek én in de overheid. Maar als we ervoor kiezen om ons aan het verleden vast te laten houden, zullen we niet verder komen.” Hij benadrukt dat Suriname een jonge bevolking heeft. Zich tegen deze groep richtend, zegt het staatshoofd: “Je hebt het vermogen om dit land voor jou en de kinderen, die na jou komen op te bouwen.” Het gaat er volgens hem niet om dat het niet snel genoeg gaat, maar meer om de weg die je volgt, om op het punt te komen waar we allen willen zijn. “En dat is een betere toekomst waar alle Surinamers in eenheid en saamhorigheid gelukkig kunnen leven.”

Het staatshoofd zegt dat het aan ons is om te beslissen of we deze tijd besteden aan het focussen op wat ons scheidt of juist op wat ons bindt. “Wij bepalen waarvoor wij ons inzetten en doen wat nodig is. Alleen zo zullen we een gemeenschappelijke basis vinden met een focus op de toekomst die we voor ons zelf en voor onze kinderen willen. We moeten het samen doen.” Hij benadrukt dat het makkelijker is om oorlog te voeren, dan om te vechten voor vrede.

“Het is gemakkelijker anderen de schuld te geven, dan jezelf te onderzoeken. Het is gemakkelijker om te wijzen op wat ons van elkaar onderscheidt, in plaats van te letten op hetgeen we gemeen hebben”, aldus president Santokhi. Hij ging als volgt verder: “Maar als we vasthouden aan het principe dat we geven wat we willen ontvangen, dat we vergeven om zelf vergeven te worden, dat we elkaar behandelen zoals wij behandeld willen worden, dan is de grootste hobbel genomen. We hebben de kracht om dit land op te bouwen waarnaar we streven, maar dat kan alleen, als we samen die nieuwe start maken.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVerandering vindt niet van de ene op de andere dag plaats