woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Venezuela en Guyana stemmen in met hoog niveau bijeenkomst over grensconflict

lees ook ...

Dichter S.Sombra kreeg kompe buku voor zijn 85ste jaar

Onlangs 13 februari mocht de bekende Coroniaanse Sranantongo dichter Stanley Slijngard meer bekend als S.Sombra zijn 85ste verjaardag op bijzondere wijze herdenken. De activiteiten van de Sombra Neti ...

De Venezolaanse regering heeft voorgesteld een “op hoog niveau” bijeenkomst te houden met buurland Guyana om het conflict rond de grensregio Essequibo te bespreken. Volgens berichten uit Georgetown heeft de Guyanese president Mohamed Irfaan Ali hiermee ingestemd, en een datum voor de top zal binnenkort worden vastgesteld. De spanningen in het noorden van Zuid-Amerika zijn recentelijk toegenomen nadat de Venezolaanse president Nicolás Maduro vorige week de bevolking in een referendum liet stemmen over de annexatie van de deelstaat Essequibo, die ongeveer twee derde van heel Guyana beslaat. Zoals verwacht was er een overweldigende meerderheid van stemmers vóór de annexatie.

De internationale reacties op deze ontwikkelingen waren snel. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, benadrukte dat de soevereiniteit van Guyana gerespecteerd moet worden. De VN-Veiligheidsraad heeft zich beziggehouden met de kwestie, en de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft ernstige bezorgdheid geuit over het grensgeschil in zijn regio.

In een telefonisch gesprek met Maduro verzocht president Lula afgelopen zaterdag om geen “eenzijdige maatregelen” te nemen om verdere escalatie te voorkomen. Maduro toonde hierop bereidheid tot dialoog. Indien nodig zal de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten (CELAC) als bemiddelaar optreden. De premier van Saint Vincent en de Grenadines nam al deel aan het luisteren naar de gesprekken op zaterdag.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Buitenland, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeBuitenlandVenezuela en Guyana stemmen in met hoog niveau bijeenkomst over grensconflict