donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Velddag in proeftuin met gemengde teelt te Saramacca

lees ook ...

Nieuwe Haven politie onderzoekt gewapende overval op superma...

Drie gemaskerde mannen hebben een gewapende overval gepleegd op een supermarkt aan de Timmermanstraat in Suriname. Volgens berichten waren de winkelier, een arbeider en een klant aanwezig...

De wetenschapper Rawieskoemar Chatterpal Msc van het Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname (CELOS) heeft aan ongeveer twaalf boeren uit verschillende districten informatie verstrekt over het planten van cocos in een gemengde teelt met andere gewassen.

De cocosbomen zullen binnen twee jaren al vruchten dragen. Om de één hectare grote proeftuin te Saramacca volledig te benutten wordt de cocosaanplant gecombineerd met het beplanten van andere snelgroeiende vrucht – en groentengewassen.

Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft een ondersteunde rol in dit geheel. Het onderzoek wordt door CELOS uitgevoerd. De wetenschapper vertelt dat de hybride komkommerplant en watermeloen in twee maanden al vruchten draagt. Tussen de Surinaamse bruine dwerg cocossoort is er ook pompoen geplant, die in 3 maanden al een vlotte oogst geeft. Ook papaja en banaan uit de proeftuin moeten succesvol geoogst worden.

“Het ligt in de bedoeling om onze landrassen van diverse soorten groenten en fruit niet te laten uitsterven en de kwaliteit te verbeteren,” zegt de wetenschapper. De boeren konden na het veldbezoek genieten van een zoet stuk watermeloen en stukjes komkommer.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVelddag in proeftuin met gemengde teelt te Saramacca