dinsdag 29 november 2022
25.2 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
5
(3)

Veiligheidsdiensten extra alert bij uitspraak 8 decemberproces

lees ook ...

President Santokhi neemt geloofsbrieven in ontvangst

President Chandrikapersad Santokhi heeft op woensdag 23 november 2022 jongstleden geloofsbrieven van twee ambassadeurs in ontvangst mogen nemen op het presidentieel paleis. Het gaat om geloofsbriev...

Het Nationaal Leger heeft preventieve maatregelen getroffen voor 30 augustus. Op die dag doet de rechter uitspraak in het 8 decemberstrafproces, waarin oud-legerleider Desi Bouterse hoofdverdachte is. In 2019 was een gevangenisstraf van twintig jaar geëist tegen de oud-legerbaas tevens ex-president van Suriname. 

Het leger is zaterdag begonnen met de Operatie Alertheid, die duurt tot en met 31 augustus. De leiding van het Nationaal Leger sluit een demonstratie door aanhangers van de hoofdverdachte Bouterse niet uit na het vonnis van de Krijgsraad.

Volgens Defensieminister Krishna Mathoera zijn er vooralsnog geen indicaties en aanwijzingen dat er zich iets onheilspellendst zal voordoen. “Maar het leger zal altijd voorbereid zijn en staat klaar om te beschermen en te ondersteunen,” zegt de bewindsvrouw.

De inzet van het leger moet gezien worden als ondersteuning van het Korps Politie Suriname (KPS) om te voorkomen dat de orde, rust en veiligheid worden verstoord.

In opdracht van de bevelhebber van het Nationaal Leger, Henri van Axeldongen, hebben de verschillende dienstonderdelen specifieke opdrachten gekregen. De maatregelen zijn ter voorkoming van escalaties. De Landmacht, de Militaire Politie, de Luchtmacht en de Marine zijn ook ingezet voor patrouille in en rond Paramaribo.

Geen verrassing
Hoewel NDP-woordvoerder Ricardo Panka niet verrast is met de maatregelen spreekt hij van een gecreëerde hype van zowel interne als buitenlandse krachten om mensen bang te maken. Volgens Panka is er geen enkele reden te zien voor extra alertheid van het Nationaal Leger en het Korps Politie Suriname maandag wanneer de Krijgsraad een uitspraak zal doen over het vonnis tegen Bouterse.

De maatregelen heeft hij zien aankomen met het bestellen van traangas, de haast waarmee de wijziging van de Amnestiewet, in strijd met de juiste procedures, is ingetrokken en nu de extra alertheid. “De achterban van de heer Bouterse, voorzitter van de NDP, zal zich hierdoor niet uit het veld laten slaan,” zegt Panka.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

11 REACTIES

11 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVeiligheidsdiensten extra alert bij uitspraak 8 decemberproces