woensdag 29 november 2023
26.6 C
Paramaribo
3.3 C
Amsterdam
0
(0)

Veertien lijken bij ramp goudmijn Brokopondo

lees ook ...

SLM hervat regionale routes en opent nieuwe verbinding met B...

De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft de goedkeuring gekregen van de relevante autoriteiten om de route Paramaribo, Aruba, Curaçao en Miami vice versa wederom uit te voeren met de recent b...

Er zijn nu veertien lijken geborgen bij de ingestorte illegale goudmijn op het terrein van Zijin te Brokopondo. In bodybags worden de ontzielde lichamen naar het mortuarium vervoerd. Een grote operatie is op touw gezet om hulp te verlenen. Ook Zijin heeft equipment en personeel beschikbaar gesteld hiervoor. Een cluster van ministers is aangewezen om dit probleem aan te pakken. Verder is de centrale coördinatie in handen van het Openbaar Ministerie.

De ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen, Defensie, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling & Sport en Financiën & Planning zijn aangewezen om de zaak in goede banen te leiden.

Een technisch team voert de reddingswerkzaamheden uit, waaronder het bergen en transporteren van de lichamen van de slachtoffers en forensisch onderzoek. Een onderzoeksteam onder leiding van de procureur-generaal zal ingezet worden om dit incident grondig te onderzoeken.  Indien nodig zal er bijstand uit het buitenland gevraagd worden. Hoogstwaarschijnlijk zal de hulp komen uit Brazilië.

Er zal overleg komen met het traditioneel gezag en ook nazorg. De regering is ”geschokt” en heeft de nabestaanden gecondoleerd. De regering is met man en macht bezig de situatie te beheersen. Verder wil de regering een dag of meerdere dagen van nationale rouw afkondigen.

Een goudader dat ontdekt was in het gebied heeft grote groepen aangetrokken. Zijin riep de hulp van de regering in om opgezette kampen te vernietigen en mensen te verwijderen van het gebied. Toch keerde men kort daarna terug. Het gaat hier om een diepe geïmproviseerde tunnel, die is ingestort. Mensen zijn bedolven.  “De eerste indicatie is dat het om tien personen gaat, maar het kan zijn dat het om meer personen gaat”, zei president Santhoki.https://youtu.be/NjAabKNZ6us

Bron: Starnieuws

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVeertien lijken bij ramp goudmijn Brokopondo