donderdag 1 december 2022
30 C
Paramaribo
5.3 C
Amsterdam
4
(1)

Veel overtreders na inspectie horeca

lees ook ...

Zesde Naks iconenkalender

Naks (Na Afrikan Kulturu fu Sranan) heeft de zesde iconen-kalender uitgegeven. Twaalf opmerkelijke Surinamers zijn weer in de spotlight geplaatst in deze editie. Donderdag jongstleden is het geheel ge...

Het cluster Team controle handhaving covid-19 dat is samengesteld uit ambtenaren van de ministeries  Volksgezondheid, Justitie en Politie, Defensie, Regionale Ontwikkeling en Sport en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, onder leiding van de Inspecteur-Generaal van het Directoraat Arbeidsinspectie, is op 18 december jongstleden gestart met de  inspectie van voornamelijk de horeca en supermarkten.

Er wordt een non-tolerance beleid gevoerd bij inspecties waarbij meteen maatregelen worden getroffen bij het niet naleven van de richtlijnen, conform de wetgeving en de protocollen. Er zijn steekproef inspecties gedaan waarbij er verschillende bedrijven in overtreding waren:

Bij Hotel Elegance N.V., hoek Bruma- en Frederick Derbystraat hadden de bezoekers de mond- en neusbedekking niet op de juiste wijze aan, de stoelen en tafels op het terras waren niet volgens het COVID-19-protocol voor eetgelegenheden en bars geregeld en er was geen duidelijke scheiding bij in- en uitgang, er was geen etikettering van klaargemaakte voedsel in de keuken, er waren te veel bezoekers aanwezig in het casino, gezien het aantal beschikbare stoelen. Ook kon de werkgever geen bewijs overleggen, waaruit blijkt dat de werknemers tegen omgevallen waren verzekerd conform de Surinaamse Ongevallen Regeling (SOR). De werkgever van Elegance N.V. is geverbaliseerd geworden en heeft een boete opgelegd gekregen van SRD 500 voor het niet kunnen overleggen van een bewijs van SOR. De eigenaar is opgedragen om de inrichting onmiddellijk  te veranderen conform de COVID-19-protocollen en de binnenkomst van de bezoekers te stoppen en de 1/3 regeling van bezoekers te hanteren.

Bij Bar Do Bigado a/d Anamoestraat #32 werd er tabaksgeur waargenomen en de directeur werd opgedragen terstond de ventilatie re verbeteren. De directeur moest er ook direct voor zorgen dat de 2 bezoekers die zich in de gesloten  ruimte bevonden zich buiten de ruimte te laten begeven.

Bij Winkel Anna aan de Verlengde Gompertsstraar #260 was de zaak tijdens de lock down nog open. De zaak moest onmiddellijk gesloten worden. Heg  BOG en de ECD hebben verdere afspraken gemaakt.

Bij Hotbox aan de J.D. Gompertsstraat no. 111 hadden de werknemers geen mond- en neusbedekking op, er was geen desinfectiestation aanwezig, en ook geen temperatuurmeter. Hot box was  ook open tijdens de lock down. De werkgever kon geen bewijs tonen waaruit mocht blijken dat de werknemers conform de Surinaamse Ongevallen Regeling (SOR) verzekerd waren tegen ongevallen. Er is een proces-verbaal aangezegd en een boete van SRD 500 opgelegd. Gevraagd is dat de werknemers meteen de mond- en neusbedekkingen opzetten. Aangegeven is dat er een station komt voor desinfectans en dat de werknemers de mond- en neusbedekkingen wel op hebben.

Op 19 december zijn er bij Restaurant BBQ Bar Plutostraat no 118 mensen aangetroffen in de VIP-room en in de eetzaak, er was geen adequate ventilatie in de keuken, de ruimte is niet insectenwerend en er zijn vliegen waargenomen, voor het afdekken van voedsel wordt katoen gebruikt, er zijn geen adequate keukenkasten voor het opbergen van voedsel, er is een volle vetput waargenomen.  De15 werknemers zijn niet medische gekeurd, en hadden geen gesloten schoeisel aan. Er zijn ook lange nagels en  korte broeken bij het personeel waargenomen. Deze  onderneming is tot nader order gesloten voor het publiek. Na goedkeuring van het Cluster Team kan de onderneming weer open. Er is proces-verbaal aangezegd voor het niet kunnen overleggen van arbeidslijsten en er is een boete opgelegd van 15 x SRD 250

Bij het Pannekoek & Poffertjes Café aan de Sommelsdijkstraat no. 11-13 zijn er twee vreemdelingen aangetroffen voor wie de directeur geen geldige werkvergunning kon aan tonen. De directeur is proces-verbaal aangezegd en een boete van 2 x SRD 250. Er is ook medegedeeld dat het verboden is om de vreemdeling arbeid te doen verrichten zonder een geldige werkvergunning.

Bij Lee Supermarket adres Dr. H.D. Benjaminstraat no. 55 zijn er twee vreemdelingen aangetroffen van wie de directeur geen geldige werkvergunning kon aantonen. De directeur is er proces-verbaal aangezegd een boete van 2x SRD 250. Er is ook medegedeeld dat het verboden is om de vreemdelingen arbeid te doen verrichten zonder een geldige werkvergunning.

Bij Pefisco a/d Anamoestraat 11 zijn er twee vreemdelingen aangetroffen van wie de directeur geen geldige werkvergunning kon aantonen. De directeur is er proces-verbaal aangezegd en een boete van 2x SRD 250. Er is ook medegedeeld dat het verboden is om de vreemdelingen arbeid te doen verrichten zonder een geldige werkvergunning.

Bij Sushi ya a/d Sommelsdijckstraat 21 kon de werkgever geen bewijs tonen waaruit mocht blijken dat de werknemers verzekerd waren tegen ongeval conform de Surinaamse Ongevallen Regeling (SOR). Er is een proces-verbaal aangezegd en een boete van SRD 500 opgelegd. Gevraagd is dat de werknemers meteen de mond- en neusbedekkingen opzetten.

Bij Bar Zuid Sommelsdijckstraat no. 17 zijn er  negen vreemdelingen aangetroffen van wie de directeur geen geldige werkvergunning kon aantonen. Verder was er geen adequate ventilatie, de covid-19-maatregelen (terras protocollen) worden niet nageleefd. In de keuken is er geen adequate ventilatie, de ruimte is niet insectenwerend en er zijn vliegen waargenomen. Voor het afdekken van bereid voedsel worden katoenen handdoeken gebruikt. Er zijn geen adequate keukenkasten voor het opbergen van zowel keukengerei als keukenbevoorradingen. Het uit 15 man bestaande personeel is niet medisch gekeurd (geen keuringscertificaten kunnen overleggen). Het personeel had geen gesloten schoeisel aan, lange nagels en de korte broek is bij het keukenpersoneel waargenomen. Het bedrijf had een volle vetput. De bedrijfsactiviteiten zijn ingaande 21 december 2020 stopgezet en gesloten voor het publiek totdat er correctiemaatregelen zijn genomen. Aan de directeur is er proces-verbaal aangezegd en een boete van 9x SRD 250. Er is ook medegedeeld dat het verboden is om vreemdelingen arbeid te doen verrichten zonder een geldige vergunning.

Bij Coffe Box a/d Lallarookhweg zijn er twee vreemdelingen aangetroffen voor wie de directeur geen geldige werkvergunning kon aantonen. De directeur heeft ook geen arbeidslijst of register kunnen tonen. Vlees- en vissoorten worden bij elkaar in de vriezer gehouden. De directeur is proces-verbaal aangezegd en heeft een boete van 2x SRD 250 gekregen. Er is ook medegedeeld dat het verboden is om de vreemdelingen arbeid te doen verrichten zonder een geldige werkvergunning. Er is ook proces-verbaal aangezegd voor het niet tonen van arbeidslijsten en boete opgelegd van 13 x SRD 250. De vriezer is afgesloten en de sleutel in bewaring genomen tot nader order.

Bij Lin’s Supermarkt a/d Verlengde Gemenelandesweg 153 zijn er zes vreemdelingen aangetroffen van wie de directeur geen geldige werkvergunning kon aantonen. De bestuurder is proces-verbaal aangezegd voor het arbeid laten verrichten door vreemdelingen zonder een geldige werkvergunning en een boete van 6 x SRD 250

Bij Hong Supermarket a/d Gemenelandsweg 113 kon de werkgever geen bewijs aantonen waaruit mocht blijken dat de werknemer verzekerd was tegen ongevallen conform de Surinaamse Ongevallen Verzekering (SOR). De winkeluitbater is proces-verbaal aangezegd voor het laten verrichten van arbeid door vreemdelingen en wel zonder een geldige werkvergunning. De boete betrof SRD 500

De maatregelen bij bovengenoemde bedrijven zijn getroffen  naar aanleiding van de arbeidswet, de  vastgestelde covidprotocollen en de officiele hygiêne regels voor de horeca.

Daarbij heeft de regering na overleg met diverse stakeholders op donderdag 17 december, de COVID-19-maatregelen aangepast. Restaurants zijn open voor afhaal, behalve wanneer zij beschikken over een terras. Voor terrassen gelden de reguliere terrasprotocollen met de navolgende aanpassingen: – Het aantal personen is nog steeds gebonden aan de beschikbare ruimte. – Elk restaurant terras moet zijn voorzien van een duidelijk zichtbaar seatingplan. – Voor bezoekers geldt een maximale tijd van 2 uren op locatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVeel overtreders na inspectie horeca