zaterdag 12 juni 2021
25 C
Paramaribo
18.2 C
Amsterdam
0
(0)

Veel ouders in ‘overlevingsmodus’ op Internationale Dag van Ouders

lees ook ...

Chartervlucht Cubanen naar Nicaragua afgelast

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) heeft de chartervlucht naar Managua, Nicaragua afgelast. "We werken aan een oplossing die moet zorgen dat beide partijen blij zijn", zegt SLM-directeur Paul ...

De Stichting Father Mother Figure is tot de conclusie gekomen, dat ouders in een overlevingsmodus zijn beland. Onderzoek van FMF heeft uitgewezen, dat ouders behoefte hebben aan training en coaching in zowel de opvoeding als andere zaken zoals omgaan met geld en ondernemerschap. De VN heeft 1 juni ingesteld als de internationale dag van ouders, om deze groep te eren voor hun toewijding aan hun kinderen.

“Behalve de pandemie is er ook de economische malaise die elke dag invloed heeft op het ouderschap. Maar de ouders moeten sterk blijven en niet opgeven, want de kinderen moeten een goede toekomst hebben, hoe moeilijk en zwaar het op dit moment ook is,” zegt NPS-parlementslid Patricia Etnel. Het versterken van gezinnen blijft een uitdaging. Etnel zet zich jaren in voor het versterken van gezinnen. “Het gaat niet alleen om het verhogen van bijvoorbeeld kinderbijslag, maar ook om ouders te versterken bij het opvoeden van de kinderen door bijvoorbeeld langere openingstijden van de crèches en opvang van kinderen”, stelt de parlementariër.

Etnel onderkent desgevraagd in verband met de Internationale Dag van Ouders, dat ouders door de covid-19-situatie veel minder zijn gaan verdienen “en dat is geen makkelijk zaak”.

FMF, die jongeren coacht en ouders ondersteunt in de opvoeding, concludeert dat veel ouders in een ‘overlevingsmodus’ zijn beland. “Ze hebben moeite om financieel rond te komen onder andere als gevolg van de koersstijging”, volgens Redmond. Ouders hebben naast hun zorg voor financieel overleven een extra rol gekregen als de ‘thuis leerkracht.’ “Dat is niet voor alle ouders even gemakkelijk,” zegt hij. “Vaardigheden die ouders missen zijn timemanagement, communicatie en inzicht in opvoedingsstijlen. Veel ouders kampen ook met onverwerkte emoties. Daarnaast zijn veel van hen nog niet bereid om op de juiste manier te investeren in zichzelf. Sommige ouders hebben zelfs niet voldoende liefde gekregen en zijn daardoor niet in staat om het door te geven.”

Redmond vindt  een goed sociaal-maatschappelijk beleid en goede sociale vangnetten nodig om ouders te ondersteunen. Daarom probeert FMF gezinnen te leren om  zelfredzaam te worden. “Het gaat om zaken als leren betere beslissingen te nemen, ontwikkelen van sociale vaardigheden, plannen en leren omgaan met geld”, zegt Redmond.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVeel ouders in 'overlevingsmodus' op Internationale Dag van Ouders