maandag 26 februari 2024
29 C
Paramaribo
5.7 C
Amsterdam
4.5
(2)

Politieke partijen en vakorganisaties ondersteunen protestactie

lees ook ...

Surinaamse kunstenaar Paul Woei overleden, nationaal verlies...

Suriname rouwt om het verlies van Paul Woei, een veelzijdige kunstenaar die bekend stond als schilder, beeldhouwer, kunstleraar en schrijver. Woei, een wereldburger, is zondag overleden, waarmee het l...

Er zullen maandag mogelijk meer personen ondersteuning geven aan de protestactie in Suriname. De zittende regering onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi heeft het niet zo gemakkelijk. De demonstranten lijken niet op te geven. Vanuit diverse hoeken is opgeroepen om de protestdemonstratie te ondersteunen. Wat met een ontevreden groep Surinamers begon zal nu mogelijk verder uitgroeien, omdat ook verschillende vakorganisaties en politieke partijen publiekelijk hun ondersteuning hebben toegezegd.

Zaterdagavond heeft NDP-voorzitter Desi Bouterse zijn leden opgeroepen om het protest te ondersteunen. Hij benadrukte echter wel, dat de leden niet in partij tenue of met partij vlaggen of petten moeten deelnemen. Verder riep hij op tot een vreedzaam protest. Ook andere politieke partijen zoals A20, DOE hebben ondersteuning toegezegd. Verder hebben vakorganisaties zoals de COL en de bond van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aangegeven deel te zullen nemen aan het protest.

De initiatiefnemers van de protestactie Organic Movement hebben een formele brief gestuurd naar de president waar is aangegeven wat de zeven eisen zijn die ingewilligd moeten worden. Om in dialoog te kunnen gaan met de regering moet minstens eerst drie eisen worden ingewilligd. Namens de leiders, is de brief ondertekend door Maisha Neus en Marleen Cameron.

De president heeft te kennen gegeven dat hij een brief wil van de organisatie met de eisen. Hieraan is voldaan. Naar aanleiding van de gebeurtenissen van de afgelopen dagen alsook de persconferentie van de president vrijdag, stuurt de Organic Movement hem een overzicht van haar gestelde eisen op:

1. Het per direct terug draaien van alle onrechtmatige gronduitgifte zoals het Sabaku-Kronenburg project; eveneens wordt principieel gesteld dat de grondenrechten van de marrons en inheemsen formeel wordt erkend.

2. Het per direct terugdraaien van alle “Friends & Family” benoemingen, nevenfuncties en dubbele salarissen. Te starten met de benoemingen van de First Lady en de heer Leo Brunswijk, broer van de vicepresident van de Republiek Suriname;

3. Correct en transparant oplossen van het schandaal op het ministerie van Financiën en de Centrale Bank van Suriname. In het verlengde hiervan eisen wij dat de minister van Financiën in het belang van het onderzoek en op basis van het gelijkheidsbeginsel op non-actief gesteld wordt.

4. Het per direct verlagen van de stroom, water -en brandstof prijzen;

5. Per direct aanpak binnen de zorgsector in het bijzonder de neonatale zorg en de garantie van medicamenten en deugdelijke medische verbruiksartikelen;

6. Dat de wet seksueel molest op de werkvloer per direct wordt aangeboden ter behandeling in het parlement en vragen u als president om in overleg met het Openbaar Ministerie de samenleving correct te informeren over het genomen besluit over de kwestie van de Hakrinbank-directeur;

7. De problemen van het onderwijs per direct op de agenda van de regering geplaatst worden als prioriteit voor duurzame oplossingen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePolitieke partijen en vakorganisaties ondersteunen protestactie