zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Vandaag, Wereld Malariadag, is Suriname malaria vrij

lees ook ...

Mac Andrew belooft snellere administratieve afhandeling voor...

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) ontving enkele jongerenleiders om uitdagingen rondom hun functioneren te bespreken. De bijeenkomst omvatte jongerenvertege...

Vandaag is het Wereld Malaria Dag. Vanaf 2021 zij er volgens Drs. dokter Dayanand Panchoe nul geregistreerde lokale gevallen. Indien Suriname dit volhoudt tot 2024, zal het land gecertificeerd worden door de WHO. In 2023 werd ons land als eerste in het Amazonegebied door Paho, al uitgeroepen tot één der Malaria champions  van de regio.

Aan het begin van de jaren 2000 werd Suriname geconfronteerd met aantallen geregistreerde gevallen van rond dertienduizend tot veertienduizend aan malaria besmettingen per jaar. Velen zijn toen bezweken. Wij hebben nu nul lokaal geregistreerde gevallen.

De huidige staat is bereikt door het instellen van de Malaria Elimination Task Force, een team van zeven deskundigen met kennis en expertise op verschillende gebieden die van belang zijn voor malariabestrijding.  De Global Fund, de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho) en de Surinaamse overheid hebben het plan van aanpak gefinancierd.

Malaria Service Deliverers zijn zeer effectief gebleken in vooral afgelegen goudmijnen. Ze waren aanwezig op de goudvelden met malariadiagnostiek en -behandeling, waardoor de verspreiding van de ziekte werd bestreden.  Het verstrekken van geïmpregneerde klamboes, voorlichtingscampagnes, Active Case Detection (ACD) – iedereen screenen in een gebied waar één of meerdere malariagevallen zijn gediagnosticeerd – en Mass Drug Treatment (MDT); massabehandeling met antimalariamiddelen waren ook zeer effectief.

“Onze strategie was gericht op snelle beschikbare diagnostiek en behandeling van malariagevallen met de juiste medicatie om de parasieten reservoirs tot nul te reduceren”, aldus dokter D. Panchoe. Drs. Dayanand Panchoe is arts-parasitoloog, hoofd van de unit Malaria Diagnostiek en Poli van het BOG en al ruim twintig jaar lid van de Malaria Elimination Task Force. De arts vindt dat wij toch waakzaam moeten blijven. Het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) en TropClinic (gevestigd in Paramaribo-Noord) staan garant voor gratis malariadiagnostiek en -behandeling. Vooral reizigers moeten alert blijven.

De importgevallen vormden nog een grote uitdaging.  Er zijn regelmatig importgevallen vanuit de buurlanden. Testsites bij de grensposten moeten dit tegengaan.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVandaag, Wereld Malariadag, is Suriname malaria vrij