Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Vandaag eerste zitting rond omvangrijke witwasonderzoek Suriname

Geplaatst

op

door

Justitie doet onderzoek naar het mogelijk witwassen van 75 miljoen euro door drie banken en vijf geldwisselkantoren uit Suriname. Het geld werd per vliegtuig naar Nederland vervoerd. Op één zending van maar liefst 19,5 miljoen euro is in april 2018 beslag gelegd. Nooit eerder werd op zoveel contant geld beslag gelegd.
Volgens het OM houden ’de hoogste rangen van het politiek bestel in Suriname zich met drugshandel bezig’. President Desi Bouterse moet nog steeds in Nederland een straf uitzitten voor cocaïnehandel.

Volgens het OM houden ’de hoogste rangen van het politiek bestel in Suriname zich met drugshandel bezig’. President Desi Bouterse moet nog steeds in Nederland een straf uitzitten voor cocaïnehandel. Vanochtend dient voor de rechtbank Schiphol de eerste zitting rond het zeer omvangrijke witwasonderzoek Juno.

Suriname vecht de inbeslagname van de enorme partij cash aan. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland liet de berg geld in april 2018 inpikken, omdat volgens het OM voor het overgrote deel van het geld geen legale herkomst kon worden aangetoond. Het OM doet nog sporenonderzoek naar de biljetten om te kijken of er dna of vingerafdrukken op zitten van criminelen.
Suriname stuurde de 19,5 miljoen euro aan contanten via de Bank of China in Hongkong naar Nederland. Het was de vijfde geldzending in nog geen half jaar tijd vanuit Suriname via China. Omdat de Douane onregelmatigheden zag bij onder andere de wijze van verpakking en de soorten coupures en het vermelden van gegevens, werd de geldlading overgedragen aan de FIOD.

Volgens het OM, zo lichtte een officier toe in de zittingszaal, is het vervoer van geld naar andere landen een veel gebruikte manier om de criminele herkomst van geld te verhullen. Criminele organisaties zouden een manier hebben gevonden om het legitieme geldtransportsysteem tussen banken te misbruiken.
Bouterse

Het OM wijst er ook op dat ’de hoogste rangen van het politiek bestel in Suriname zich met drugshandel bezighouden’. President Desi Bouterse moet nog steeds in Nederland een straf uitzitten voor cocaïnehandel. Suriname speelt een steeds belangrijkere rol als doorvoerland voor cocaïne. Alleen al in Nederland en België worden jaarlijks vele tonnen onderschept.

Volgens de Surinaamse financiële instellingen is de grote hoeveelheid cash die naar Nederland is verzonden te verklaren door het feit dat Suriname een ’cash-economie’ heeft en toeristen veel contant geld meenemen. Het OM wijst erop dat toeristen echter zelden of nooit met briefjes van 500 betalen en dat de toename van de omvang van de verstuurde geld zendingen niet strookt met de economische ontwikkelingen in het land. Het Bruto Nationaal Product is flink gedaald in de laatste jaren. Het geld moet wel een andere herkomst hebben, zo concludeert het OM.
Hongkong

Opvallend is dat Suriname aanvankelijk grote geldzendingen rechtstreeks naar De Nederlandsche Bank (DNB) stuurde. Maar na 2013 gebeurde dat via Bank of China in Hongkong. Volgens het OM is dat mogelijk gebeurd omdat in januari 2013 per ongeluk een mail van De Nederlandsche Bank bij de Centrale Bank van Suriname terechtkwam. Daarin stond dat DNB een meldplicht heeft bij de ’witwaswaakhond’ FIU, de Financial Intelligence Unit.

Vreesde Suriname dat mogelijk witwasgeld als verdacht aangemerkt zou worden in Nederland? Het OM vermoedt van wel. Het via China sturen van de geldzendingen na maart 2013 noemt justitie verdacht. Er is namelijk geen enkele reden voor.
Wisselkantoren

Het OM Noord-Holland deed onderzoek naar de herkomst van de 19,5 miljoen euro. Daaruit bleek dat binnen twee maanden tijd ruim 12 miljoen euro aan contanten werd gestort door cambio’s of wisselkantoren. Het is volgens het OM totaal onduidelijk waar dat geld vandaan kwam. Een persoon, Oemapersad S., stortte binnen twee dagen zelfs één miljoen euro bij een bank. Bij de wisselkantoren of cambio’s is identificatie niet verplicht. Voor criminelen zijn ze ideaal om crimineel vermogen wit te wassen.

Het Amerikaanse rapport International Narcotics Control Strategy Report 2018 van het ministerie van buitenlandse zaken waarschuwde voor het gemak waarmee geld kan worden witgewassen in Suriname. Vooral via de wisselkantoren.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Installatie adviesgroep toelages Volksgezondheid

Geplaatst

op

door

De kledings- en vervoerstoelages van de ambtenaren werkzaam op het ministerie van Volksgezondheid zijn aan herziening toe. Om deze reden heeft minister Antoine Elias van Volksgezondheid, de adviesgroep herziening toelages Volksgezondheid vandaag geïnstalleerd. De adviesgroep heeft tot doel het aandragen van voorstellen ter herziening van de kledingstoelages en de vervoerstoelages voor de daarvoor in aanmerking komende ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid en het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg(BOG).

De voorzitter van de adviesgroep, Erwin Huisraad, zegt als team alles in het werk te stellen om het doel waartoe de adviesgroep in het leven is geroepen te bewerkstelligen. De adviesgroep heeft een zittingsperiode van een jaar en bestaat uit de volgende leden: Erwin Huisraad namens het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg, de voorzitter Dorithy Rollings namens het ministerie van Volksgezondheid, David Bakker namens de Bond Inspecteurs Milieu Inspectie, Christien Daal-m Karijodikromo namens het ministerie van Volksgezondheid, Randy Kromodihardjo namens de minister van Volksgezondheid, Vincent Terborg namens de Bond Inspecteurs Milieu Inspectie en Santusha Sewnandan, namens de Personeelsbond van het BOG.

Lees verder

Suriname

Eerste Surinaamse busterminals officieel in gebruik genomen

Geplaatst

op

door

Vandaag mocht de Surinaamse samenleving de eerste drie busterminails in gebruik nemen. Deze staan aan de Dr.Sophie Redmondstraat ter hoogte van de lokatie waar men vroeger als ondrobon kende.

Lees verder

Meest gelezen

X