maandag 24 juni 2024
24 C
Paramaribo
17.7 C
Amsterdam
0
(0)

Vandaag 20 mei is Wereld Bijendag

lees ook ...

Suripop 2024 wordt gelanceerd in Commewijne

Op 29 juni aanstaande worden de nieuwe Suripop-nummers van dit jaar gepresenteerd bij Het Bastion in Commewijne. De Stichting ter Bevordering van Kunst en Cultuur in Suriname wil ook de districten bet...

Wereld Bijendag is een internationale dag. In ons land hebben wij weinig begrip voor deze belangrijke bestuivers. Wanneer wij bijen zien, worden wij angstig en bellen de brandweer om hen weg te branden. Een imker heeft meer kennis over bijen en zou hen op een veilige manier verwijderen en een ander veilige plek bieden. Bijen hebben meer invloed op ons bestaan dan wij beseffen over het algemeen.

Imkers worden zelden opgeroepen wanneer wij plotseling bijen zien, omdat wij over het algemeen niet beter weten. Op Wereld Bijendag viert men de rol van bijen en andere bestuivers in het ecosysteem. Op voorstel van Slovenië hebben lidstaten in december 2017 besloten om 20 mei uit te roepen tot wereld Bijendag.

Imker Fabian Esajas ervaart dat Surinamers vaak niet bewust zijn van de cruciale rol die bijen spelen in het ecosysteem.  “Bijen bestuiven bijna alles wat groeit op deze wereld. Hun bijdrage aan de voedselproductie is ontzettend groot, wat betekent dat ze verantwoordelijk zijn voor veel van ons voedsel”, maakt hij duidelijk. Honing, bijenwas, propolis, bee bread en bee pollen, komen allemaal van bijen, die ook zorgen voor de biodiversiteit, goede agroforestry en ecosystemen.

Bijen leven volgens een cyclus in de tropen. Esajas pleit voor het stimuleren van meer imkers, zodat onder andere de mangrove aan onze kust wordt behouden. Het verlies van wilde stroken en braakliggende terreinen heeft geleid tot afname  van bijen, omdat ze minder nestplekken hebben.

Onderzoek in Aziatische landen heeft aangetoond, dat bijen in  ‘Agroforestry: Its Role in Crop Pollination and Beekeeping’  een vitale rol spelen samen met andere insecten en dieren. Het grote publiek en beleidsmakers blijken niet op de hoogte te zijn van het belang van bijen, die een cruciale rol spelen.

Tropenbos Suriname heeft een bewustmakingsvideo over bijen geproduceerd om de samenleving bewust te maken. Wanneer men de waarde kent zal er meer gebeuren om de biodiversiteit te behouden.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVandaag 20 mei is Wereld Bijendag