Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Vandaag afsluiting Verkeersveiligheidsmaand

Geplaatst

op

Korps Suriname Verkeersvrijwilligers Maakt Zich Zorgen Over De Verkeerscriminaliteit. Foto Nii

Marita Ritfeld-Asonto voorlichter bij het Ministerie van Justitie en Politie  heeft bekend gemaakt dat er in verband met de afsluiting van de verkeersveiligheidsmaand, vandaag 15 september, tussen 09.30uur en 10.30 uur bumperstickers zullen worden aangeplakt bij voorbij rijdende voertuigen. Er zullen ook snelheidsborden worden getoond. Dit alles zal plaatsvinden aan de Indira Gandhiweg, bij het RBE-pompstation aan de overkant van de Magentakanaalweg in samenwerking met Korps Suriname Verkeersvrijwilligers (KSV), Platform Verkeersveiligheid, Roy Boedhoe Enterprises (RBE), Korps Politie Suriname (KPS), Korps Brandweer Suriname (KBS) en de padvinders van Latour. De minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi zal ook aanwezig zijn en zal bij aankomst ook enkele bumperstickers aanplakken.

 

Het is jammer te moeten vermelden dat er dit jaar in de verkeersveiligheidsmaand ondanks de lockdown vier verkeersdoden te betreuren zijn. Op vrijdagavond 11 september is de autobestuurder Ewan Lanti om het leven gekomen bij een aanrijding op de Oost-West Verbinding in het district Commewijne. Op vrijdag 28 augustus zijn de 21-jarige Joella Renfurm en de 23-jarige Sarah Wartes overleden na een verkeersongeval in de Mayalaan en de 20-jarige bromfietser Shekar Dassasingh is op 26 augustus omgekomen bij de aanrijding op de kruising gevormd door de Indira Gandhi- en Noordpoolweg. Afgelopen jaar was het aantal verkeersdoden in de verkeersveiligheidsmaand op 7  –  Culturu.com

 

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

President Santokhi belooft ‘Veiligheid’

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Beeld Stvs

Op 29  september, de dag van de jaarrede, zei  president Santokhi  dat de  regering de controle op de naleving en handhaving van de openbare orde zal opvoeren om het veiligheidsgevoel van de burger te vergroten.

Veiligheid in buurten is voor het ministerie van Justitie en Politie  in de kustvlakte en in het binnenland een sleutelactiviteit. Het politiekorps wordt gestroomlijnd voor een slagvaardiger optreden. We versterken dit dienstjaar 2021 de afdelingen Narcoticabrigade en Fraude. Dat geldt ook voor het instituut buurtmanagement en de surveillance- en inlichtingendienst,” gaf de president aan bij het toespreken van zijn gehoor.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Psychiatrisch Centrum Suriname 125 jaar

Geplaatst

op

Pcs 2

Vandaag is het PCS honderd en vijfentwintig jaar oud. De bouw van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) werd gestart op de plaats Wolffenbüttel in 1892.  De eerste patiënten werden op 01 oktober 1895 opgenomen. De inrichting heette toen “Inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbuttel”.

De inrichting ter Verpleging van Krankzinnigen te Wolffenbüttel is nu uitgegroeid tot een uitgebreid en modern alsook ISO-gecertificeerd kenniscentrum en is vandaag aan de dag een referentiekliniek op het gebied van geestelijke gezondheid, waar een ieder met psychische klachten terecht kan voor kwalitatief hoogwaardige geestelijke gezondheidszorg.

De psychiatrie in Suriname is jarenlang een taboeonderwerp geweest en mensen met psychische klachten werden om diverse redenen gestigmatiseerd, waardoor de drempel om hulp te zoeken heel hoog was. Hoewel er steeds meer mensen toestappen naar het PCS voor poliklinische hulp, blijkt uit het bevolkingsonderzoek van 2015 dat er nog steeds  een drempel is voor mensen die hulp zoeken voor depressie en angstklachten.

Om landelijk bereikbaar en toegankelijk te zijn voor een ieder in Suriname biedt het PCS via partnerschappen met de Regionale Gezondheidsdienst en Medische Zending op regelmatige basis de nodige psychische hulp aan de bewoners van de districten en personen in het (verre) binnenland.

Wat betreft opvangfaciliteiten is er ook vooruitgang geboekt de laatste tien jaren. Het Kinderpaviljoen werd in gebruik genomen en er werd meer gestalte gegeven aan de verslavingszorg via de Polikliniek verslavingszorg (voorheen Bureau Alcohol & Drugs) en de Detoxificatiekliniek. Verder werden enkele diensten en afdelingen opgezet ten behoeve van de zorg, zoals het Dagcentrum, de Spoedeisende Psychiatrie en recentelijk de afdeling Broki.

Vanwege de covid-19 pandemie moest ook de dienstverlening van het PCS aangepast worden aan de covid regels. Het personeel en de cliënten zullen vanwege deze bijzondere omstandigheid de hoogtepunten en ontwikkelingen die het PCS de afgelopen 125 jaar heeft doorstaan op sobere wijze herdenken. Ook zullen er enkele personen met een bijzondere staat van dienst en bijdrage aan de verdere ontwikkeling van PCS worden voorgedragen voor een presidentiële onderscheiding. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen