maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

Van Dijk-Silos: OKB gaat stap te ver bij toetsing statuten NPS

lees ook ...

In memoriam: Ram Hiralal 85 jaar: Accountant en levensgeniet...

Voor Suriname heeft Ram Hiralal, behalve het eerste Surinaamse accountantsbureau, nuttige service clubs mede opgericht Lions club Parwani, voor Paramaribo, Wanica en Nickerie en een intellectuele geze...

De Nationale Partij Suriname (NPS) kan zich momenteel niet registreren als politieke organisatie vanwege vermeende tekortkomingen in hun statuten. Jennifer van Dijk-Silos, jurist en oud-voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), stelt echter dat het OKB een stap te ver is gegaan in hun toetsing van deze statuten.

Volgens bevindingen van het OKB voldoen de statuten van de NPS niet aan artikel 2 van het Decreet Politieke Organisaties. De statuten missen namelijk twee belangrijke zinnen en vermelden niet expliciet dat het verkiezingsprogramma aan het volk bekend wordt gemaakt en de doelstellingen van de partij. Hierdoor kan de registratie van de NPS niet plaatsvinden.

Van Dijk-Silos benadrukt echter dat de toetsing door het OKB te ver is gegaan. Zij wijst erop dat artikel 35 van de Kiesregeling duidelijk stelt dat het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) bij de registratie van politieke partijen moet nagaan of de statuten voldoen aan het Decreet Politieke Organisaties. Dit decreet, waarop het OKB zich beroept, stelt dat de minister richtlijnen kan geven over het beginselprogramma en de jaarrekening die in de statuten moeten staan.

Daarnaast verwijst Van Dijk-Silos naar artikel 7 van het Decreet Politieke Organisaties. Dit artikel geeft aan dat het OKB moet toetsen of politieke partijen hun statuten aanbieden ter registratie en dat de nodige documenten overgelegd moeten worden. Indien deze documenten niet volledig zijn, kan het OKB een week de tijd geven om de ontbrekende stukken alsnog te overleggen. Wordt dit niet gedaan, dan wordt de registratie geweigerd en kan de partij in beroep gaan bij de president.

Van Dijk-Silos concludeert dat, gezien de bepalingen in de relevante artikelen, het OKB buiten haar bevoegdheden is getreden door de inhoud van de statuten te beoordelen. Volgens haar is het duidelijk dat de registratieproblemen van de NPS een gevolg zijn van een te strenge en niet-bevoegde toetsing door het OKB.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVan Dijk-Silos: OKB gaat stap te ver bij toetsing statuten NPS