donderdag 22 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
5
(1)

Van der San benadrukt: Hof van Justitie interventie geëist

lees ook ...

Saramaccakanaal rehabilitatieproject begint: economische voo...

Medio januari is aannemer International Infra N.V. begonnen met de werkzaamheden voor het "Saramacca Canal System Rehabilitation Project" (SCSRP). Volgens projectmanager Vishnu Kalloe belooft dit een ...

Eugene van der San, voormalig directeur van het Kabinet van de President in Suriname, betoogt dat Desi Bouterse en andere veroordeelden in de 8 decembermoordenzaak het recht hebben om een bezwaarschrift in te dienen bij het Hof van Justitie (HvJ).

Volgens de bestuurskundige kan het Surinaamse Openbaar Ministerie het vonnis van 20 december 2023 niet uitvoeren, aangezien de in 2022 onverbindend verklaarde Amnestiewet door het Constitutioneel Hof nog steeds geldig zou zijn voor de veroordeelden. “Omdat artikel 3 lid 1 onder a van de Amnestiewet stelt dat indien personen veroordeeld zijn tot straf, de bevoegdheid van het Openbaar Ministerie tot uitvoering van die straf vervalt. Het Hof van Justitie heeft op 20 december 2023 een vonnis gewezen, met dien verstande dat het vonnis een bekrachtiging inhield van de vonnissen uitgesproken in 2019/2021, dus de Amnestiewet was nog geldig. Er is dus een juridisch geschil ontstaan tussen de veroordeelden en het Openbaar Ministerie,” verklaarde de bestuurskundige in het programma Bakana Tori.

Bouterse heeft tot 8 januari de mogelijkheid om zijn gratieaanvraag in te dienen volgens het Openbaar Ministerie. Als hij dat niet doet, kan het OM het vonnis op basis van artikel 480 van het Wetboek van Strafvordering vanaf 9 januari uitvoeren. “Openbaar Ministerie no kan teki go sroto, want dan na war ini a kondre. Dus laat het Hof van Justitie helderheid brengen in de stand van zaken m.b.t. uitvoering van deze bepaling binnen het 8 decemberstrafproces,” stelt Van der San. Volgens de bestuurskundige is het HvJ verplicht dit bezwaarschrift te behandelen, waarbij het OM dan ook moet wachten op het antwoord van het HvJ op dit bezwaar.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVan der San benadrukt: Hof van Justitie interventie geëist