Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Valutawet: een gemiste kans

Geplaatst

op

Img 0c9037c445ed 1

Sammy Doerga ondernemer,programma maker en criticus. Hij is ” extrovert ” en neemt geen blad voor de mond.  Doerga velt een vernietigend oordeel over de getorpedeerde valuta wet en noemt de opschorting van de wet een gemiste kans. 

Doerga: het leven in Suriname wordt steeds duurder en is bijna onbetaalbaar. Hij noemt de prijsverhogingen en de koers stijgingen een trend. Zodra er verkiezingen voor de deur staan stijgen de koersen.  In de jaren 90  toen de Cambio’s gevestigd werden nam de koers een grote vlucht. Sammy praat over een periode van 40 jaar.  Hij vertelt over de resolutie die toenmalig president Venetiaan in de jaren 90 had afgekondigd om de prijsstijgingen te beteugelen en de controle over de koersen terug te geven aan de Centrale Bank. Het enige wat aan de wet ontbrak waren de sancties.  

Nu gaat het om de wet controle valutaverkeer en transactiekantoren. De koersen stijgen nu als gevolg van de opschorting van de Valuta wet. De valuta wet is  in het belang  van de samenleving. Hij ergert zich aan de manier waarop de wet getorpedeerd is, omdat dit een gouden kans was om Suriname tot bloei te brengen. Hij hekelt de slogans waarin gezegd wordt “wie o set sranang kon”.

Door opschorting van de wet vlogen de koersen en de prijzen weer de pan uit. In dit geval zegt hij: heeft de politiek de partij gekozen van de kapitaalkrachtigen. Ze hebben voor de geldhandelaren gekozen. Terwijl dat de boosdoeners zijn vanaf de jaren 90. Zolang er geen controle is of handhaving zal het niet goed gaan met Suriname. De zwarte markt is weer terug overal hoor je weer”wisselen wisselen”. De samenleving wordt de dupe van alles’.

Hij pleit voor het 100% inleveren van alle goudopbrengsten en het niet toestaan van het exporteren van valuta. Hij wijt de slechte economische situatie aan het ontbreken van controle. Hij vindt het niet kunnen dat  inwoners van Suriname percelen, woningen en huren  in valuta moeten voldoen en spreekt van disrespect voor de SRD.

Volgens Sammy zijn er twee dingen die je moet respecteren je munteenheid en je vlag. Het is niet te verkroppen dat onze eigen politieke partijen tegen een wet stemmen die de samenleving beschermt  tegen uitbuiting. 


Culturu.com — Sammy Doerga in het programma mmanten takie  19 mei 2020

7 Reacties

7
Reageer op dit artikel

1000
Senior

Deze roti bakker moet zich bezighouden met kwaliteit van zijn eten.Volgens zijn redenering zijn de bankiers ongeschoold.De bankier heeft aan jou euro geleend dus wil hij zijn euro met rente terug en geen Srd.Waardeloze wet laat de centrale bank een reële koers vaststellen dan krijg je deze speculaties niet.Onzin verhaal van deze opportunist proberen alles recht te lullen wat krom is.

Robert Linger

Typisch een billen likker van de boeven. Dat er ook goede elementen in de wet zijn, is niet gezegd. Het probleem zit in de (zeer waarschijnlijke) veelvuldige misbruik wat aan de orde van de dag zou zijn. Trias Politica zou van geen waarde zijn. Criminelen zouden onder het mom van lepra Bouta opdracht overal jatten wat los en vast zit. De coalitie is niet in staat om valuta te genereren. Geen valuta, geen import. Koers is vraag en aanbod en macro economisch nooit anders geweest. Hoe kan je zaken doen met zulke inflaties in srd. Wat betreft respecteren van munteenheid… Lees verder »

Vijay

Sammy je geeft je hele familie schande. Niet een wet bepaald de koers maar de marktwerking. Vraag en aanbod. Schande mang. Als je geen kaas hebt gegeten van economische wetenschappen, hou je bek dan liever dicht.

Tak Torie

Iedereen komt met het vraag en aanbod verhaal,dat volgens economische wetten ook wel waar is.Echter is dit gegeven in dit geval van toepassing? Ik denk van niet.ik vraag me al jaren af hoe het kan dat de koopkracht van de mensen afneemt maar de koets en de prijzen blijven stijgen.dat de koopkracht afneemt zie je aan het verval datum van de goederen .Die worden namelijk niet verkocht omdat ze te duur zijn.pak elk willekeurige winkel en controleer dat.waar komt de vraag dan vandaan? En wat gebeurd er met de verdiende en verkochte dollars komen die terug in het land zodat… Lees verder »

Master L

Sammy hierbij het verzoek om eerst te leren wat de betekenis van marktwerking is. Je zit met je kop diep in de stront van het paarse bedrog en daarom de zeer onprofessionele reacties van jou. Je bent net als Amzad Abdoel een paarse rat die na 25 mei 2020 wordt opgesloten.

Halal

De koers was eens 1 op 4 nu is de koers 1 op 20 dat betekend het land is failliet. Na de verkiezingen misschien 1 op 30

Bakraboy lobi sranan

Wat wie kan Suriname redden. Niet de oude garde.ze hebben hun tijd gehad. jonge gestudeerde mannen en vrouwen. Eerlijke mensen.een ieder die de wet overtreed moet vervolgd worden. als ze de wet overtreden.gelijk handhaven. Geen vriendjes politiek. De economie is een geoliede machine met zand erin nu. Haal zand eruit. Verviers de olie dan gaat de machine goed soepeltjes draaien. Slimme jonge krachten die het land willen opbouwen en niet hun vriedkes om hun heen op te zitten bouwen.oma en opa zijn in armoede geboren en in armoede zullen ze sterven. De jeugd moet dit omkeren en wel nu.Advertentie

Suriname

Binnenlandse Zaken: Herstel stemmen 32 stembureaus niet correct

Geplaatst

op

Verkiezingen Su

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aangegeven dat geluiden op social media die aangeven dat de stemmen van nog 32 stembureaus moet worden herteld, niet correct is. Vandaag zijn volgens het hoofdstembureau van Paramaribo de stemmen van 168 herteld en afgerond. De werkzaamheden zullen morgen worden voortgezet.

De data van nog 64 stembureaus in Paramaribo moet nog uit het proces- verbaal voor de telling van de DNA- stemmen ontvangen worden. Na ontvangst zal de verwerking starten in het programma waar de officieuze uitslag wordt gedeeld met de media, politieke organisaties en het OKB.

Het ministerie geeft verder aan dat zodra de informatie van het Hoofdstembureau ontvangen is, die zal worden verwerkt op de speciale website voor de formele uitslag. – Culturu.com

Lees verder

Suriname

Crèches en peuterscholen in Suriname mogen deuren vanaf 1 juni weer openen

Geplaatst

op

Angela Salmo, Directeur Sociale Zaken. Foto Nii

Crèches en peuterscholen hebben toestemming gekregen om vanaf 1 juni hun deuren weer open te doen. Deze mededeling heeft de directeur van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), Angela Salmo, gisteren gedaan tijdens de COVID-19-persupdate.

De toestemming wordt verleend met goedkeuring van het ministerie van Volksgezondheid, dat ook de veiligheidsregels waaraan de opvanginstellingen zich moeten houden, heeft opgesteld. De Sozavo- directeur benadrukt dat er specifieke veiligheidsregels zullen gelden die door de crèches en peuterscholen moeten worden nageleefd. Vanaf 1 juni mogen personen in tehuizen en andere opvanginstellingen weer bezoek ontvangen.

Salmo zei verder dat de financiële ondersteuning aan crèchehouders en crèchemedewerkers onverkort doorgaat. Registratie vindt uitsluitend plaats bij het Bureau Opvanginstellingen van het ministerie van Sozavo aan de Waterkant, terwijl de uitbetalingen plaatsvinden aan bij de Stichting Volkshuisvesting aan de Madeliefjesstraat.

Culturu.com

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen