donderdag 12 juni 2025
29 C
Paramaribo
26 C
Amsterdam
0
(0)

Valutaveilingen zijn geen poging om koers te verlagen

lees ook ...

Vakbeweging waarschuwt: “Arbeid verdient meer dan een bijrol...

Het voornemen om arbeid onder te brengen als directoraat binnen het ministerie van Volksgezondheid stuit op felle kritiek van de Raad van Vakcentrales in Suriname (Ravaksur). Volgens de organisatie zo...

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) benadrukt dat de recente valutaveilingen niet bedoeld zijn om de wisselkoers omlaag te brengen. Volgens governor Maurits Roemer past dit beleid binnen de afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en is gericht op beheersing van de geldhoeveelheid. “We interveniëren niet meer op basis van persoonlijke of politieke overwegingen,” stelt Roemer.

Op dinsdag 6 mei werd voor de tweede keer US$ 10 miljoen geveild. De veilingen gebeuren volgens vaste monetaire regels en niet langer op ad-hocbasis. “In het verleden gebeurde dat soms zelfs als er geen valuta beschikbaar was,” zegt Roemer.

Tegenwoordig bepaalt een ‘trigger point’ – gebaseerd op economische data – wanneer ingrijpen noodzakelijk is. Dat punt wordt bewust niet publiek gemaakt om marktmanipulatie te voorkomen.

Roemer noemt de Surinaamse valutamarkt uniek in het westelijk halfrond, omdat alle ingezetenen vrij zijn om valuta te kopen en verkopen. Dit maakt het complex: “Iedereen wil vrijheid op de markt, maar ook stabiliteit van de koers.”

De veilingen zijn uitsluitend toegankelijk voor instellingen onder toezicht van de CBvS, zoals deviezenbanken en cambio’s. Zij mogen valuta enkel met een beperkte marge doorverkopen en zijn verplicht transparant te rapporteren aan de CBvS.

Roemer erkent dat het monetair beleid niet losstaat van het fiscale beleid. “Als de overheid meer uitgeeft dan zij ontvangt, moeten wij overtollige SRD’s uit de markt halen,” zegt hij. Dit gebeurt via Open Markt Operaties (OMO’s), waarbij banken rente ontvangen. Volgens directielid Harry Dorinnie liggen de rentetarieven inmiddels tussen de 7 en 17 procent – fors lager dan de 80 procent uit het verleden.

De samenwerking tussen het ministerie van Financiën en Planning en de CBvS is verbeterd sinds de aanstelling van minister Raghoebarsing. Wekelijks vindt overleg plaats over overheidsuitgaven en hun impact op het monetaire beleid.

Roemer is tevreden over de huidige koersontwikkeling en prijst de flexibiliteit van het systeem en de invoering van de unificatiekoers, wat heeft geleid tot minder marktverstoring en speculatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameValutaveilingen zijn geen poging om koers te verlagen