Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Valies voert goed gesprek met DNA

Geplaatst

op

door

De protestacties die gevoerd worden door de Bond van Leraren (BVL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) zullen waarschijnlijk volgende week beëindigd worden. De actievoerende leerkrachten zijn gisteren naar het parlement gegaan om ondersteuning te zoeken bij volkvertegenwoordigers.

Bondsvoorzitter Wilgo Valies liet, na een gesprek met voorzitter Jennifer Geerlings-Simons, ondervoorzitter Melvin Bouva en leden van de vaste commissie onderwijs, weten dat het de goede kant op gaat. “We hebben onze problemen voorgelegd en het is een goed gesprek geweest,” zei Valies na afloop van het gesprek.

Valies benadrukt echter dat de scholen vandaag nog gesloten blijven. De leerkrachten zijn opgeroepen om zich vandaag om 8:00 uur te melden bij het centrum van de BvL. Zodra het gesprek met de minister heeft plaatsgevonden zullen de leerkrachten geïnformeerd worden over de stand van zaken en zal er een standpunt worden ingenomen.

Het gesprek dat het bestuur van de BvL en ALS met de oppositie heeft gevoerd is, volgens Valies, ook positief geweest. Alle problemen van de leerkrachten waaronder ook de kwestie van O.S. Uitkijk zijn besproken. “Wij willen heel graag terug naar school, maar onder deze condities gaan wij niet terug,” aldus Valies.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Iamgold, regering en Macamboa ondertekenen protocol

Geplaatst

op

door

Goudzoekers van Nieuw Koffiekamp, die verenigd zijn in Macamboa en Kamp Mining mogen met toestemming van Rosebel Gold Mines (RGM) en de overheid werken op een aangewezen stuk terrein. Er is een protocol hierover getekend tussen de regering, Iamgold en Macamboa. “Als we allemaal hadden opgegeven, dan zouden we niet hier zitten om een overeenkomst te tekenen, zegt Sergio Akiemboto, minister van Natuurlijke Hulpbronnen over de relatie tussen Iamgold en Macamboa. 

De minister vindt dat het waarschijnlijk een unicum is waarbij een multinational die bezig is met goudwinningsactiviteiten en de rechten heeft, het toch wel belangrijk vindt om een andere partij de ruimte te bieden om op haar terrein te mijnen. “De relatie, die een stevige basis heeft, moet worden omgezet middels duurzaamheid, wederzijds vertrouwen en respect om er het maximale voordeel uit te halen. We zijn niet meer op het niveau van de jaren waarbij er spanningen waren en we moeten niet meer terugvallen. Die momenten zijn er geweest om de relatie te verstevigen en iedereen de veerkracht te geven om ervoor te gaan”, zegt Akiemboto.

In het protocol zijn de afspraken vastgelegd. Ook zijn de voorwaarden zoals veiligheids- en milieuvoorschriften in de overeenkomst vastgelegd. Er moet ook een bijdrage geleverd moet worden aan gemeenschapsontwikkelingsprojecten.

Minister Akiemboto benadrukt dat president Desi Bouterse een zeer belangrijke rol heeft vervuld om alle partijen uit te nodigen om te praten en te komen tot een oplossing. Er zijn veel offers hiervoor gebracht en er is zelfs een leven te betreuren is. Akiemboto voert aan dat partijen zich moeten houden aan de afspraken die opgenomen zijn in het protocol.

Kapitein Hermanus Schalwijk van Nieuw Koffiekamp zei bij de ondertekening dat wie ook komt na 25 mei, de gemaakte afspraken overeind moeten blijven. De protocollen garanderen een zekere mate van werkgelegenheid voor de bewoners, stelt Schalwijk. Hij benadrukt ook dat de overeenkomsten het streven van goede nabuurschap, die het dorp wil hebben en behouden met Rosebel weergeven. 

Lees verder

Suriname

Centrale Bank governor neemt ontslag

Geplaatst

op

door

Net negen maanden in de positie en de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Robert van Trikt, heeft zijn ontslagbrief ingediend bij president Desi Bouterse. Dit verneemt Culturu.com uit betrouwbare bronnen. Van Trikt kwam in de problemen vanwege onder andere de aankoop van onroerend goed door de bank en de aanschaf van een peperduur voertuig, dat uit Engeland is geïmporteerd.

De president van de CBvS nam eerder deze week op verzoek van de raad van commissarissen (rvc) van de bank verlof om de rvc de ruimte te bieden voor onderzoek naar vermeende onregelmatigheden waaraan hij zich schuldig zou hebben gemaakt.

Het staatshoofd heeft overleg gevoerd met minister Gillmore Hoefdraad van Financiën die pas terug is van een werkbezoek uit het buitenland. Binnen de financiële instelling spelen er ook andere zaken, waardoor personen de governor liever zien gaan.

Van Trikt volgde op 1 maart vorig jaar Glenn Gersie op. Vanuit de regering is er nog geen officieel bericht uitgekomen over het vertrek van de governor. Ook is nog niet duidelijk wie hem zal opvolgen.

Lees verder

Meest gelezen