vrijdag 9 december 2022
25 C
Paramaribo
-0.7 C
Amsterdam
0
(0)

Vakgroep Kindergeneeskunde trekt aan de bel: IC-zorg baby’s in gevaar

lees ook ...

Project dataverzameling onderwijsgegevens

Minister Marie Levens van  Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) heeft op woensdag 30 november jongstleden een project gelanceerd in het CeNaSu gebouw, ter verbetering van het 'Education Managemen...

De vakgroep Kindergeneeskunde in Suriname trekt bij de regering opnieuw aan de bel, omdat de Intensive Care zorg voor pasgeboren baby’s en oudere kinderen gevaar loopt. Er is vele malen aangegeven, dat de gezondheidszorg in Suriname op instorten staat, vanwege de enorme tekorten op diverse vlakken. Ze willen dat er verbetering komt in de precaire omstandigheden waaronder de kinderartsen zorg moeten verlenen.

“Helaas merken wij dat er geen verandering is gekomen in de situatie en zijn wij nu op het punt beland waarbij er geen adequate pediatrische zorg, met name Intensive Care zorg van zowel pasgeborenen als oudere kinderen, geleverd kan worden in Suriname,” schrijft de vakgroep.

In de afgelopen jaren is de kindergeneeskundige zorg in Suriname, mede door het oprichten van een Neonatale Intensive Care Unit (NICU) level III en Pediatric Intensive Care Unit (PICU) in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en NICU level II / High Care (HC) in de perifere ziekenhuizen (Diakonessenhuis en Sint Vincentius Ziekenhuis), kwalitatief enorm verbeterd.

“Wij zijn in staat geweest hoogwaardige IC-zorg te bieden volgens internationale standaarden aan de meest kwetsbare groep binnen onze samenleving,” schrijven zij. Echter is de continuering van deze zorg nu al enige maanden ernstig in gevaar door het tekort aan voldoende gespecialiseerd verpleegkundig personeel en het tekort aan essentiële medicijnen, middelen en apparatuur.

Desastreus
Het desastreuze gevolg hiervan is dat de NICU level III in het Academisch Pediatrisch Centrum Suriname (APCS) genoodzaakt is om NICU bedden te sluiten. Dit heeft als gevolg dat te vroeg geboren baby’s, vooral die geboren bij een zwangerschapsduur tussen 27 en 30 weken, en hele zieke voldragen pasgeborenen in Suriname komen te overlijden. Dit is voor de ouders hartverscheurend en voor ons als kinderartsen zeer deprimerend en een onacceptabel dieptepunt.

De overige twee ziekenhuizen zijn genoodzaakt zijn om hun IC level II en HC bedden te sluiten. Dit heeft als gevolg dat momenteel hoogwaardige zorg voor het zieke kind, met name de zieke pasgeborene, ondanks heel wat improvisatie onzerzijds, haast onmogelijk is geworden.

Als kinderartsen van Suriname hebben wij de verantwoordelijkheid om kwalitatief de beste zorg te leveren aan onze patiënten, echter zijn wij nu daartoe niet meer in staat. De vakgroep meldt dat zij ten einde raad is en daarom de gemeenschap informeert, dat de zorg van onze allerkleinsten niet meer gegarandeerd is. Zij hoopt dat er nu oor is voor hun noodkreet en er spoedig een oplossing komt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVakgroep Kindergeneeskunde trekt aan de bel: IC-zorg baby’s in gevaar