donderdag 25 juli 2024
32 C
Paramaribo
20.2 C
Amsterdam
3.5
(2)

Vakbeweging en bedrijfsleven horen president Santokhi aan over bestuurlijke zaken

lees ook ...

Bekende en nieuwe gezichten bundelen krachten in NDP

Na de interne verkiezing van de partij, maakt het hoofdbestuur van de Nationale Democratische Partij (NDP) onder leiding van de nieuwgekozen voorzitter Jennifer Simons zich klaar voor de verdere verst...

President Chandrikapersad Santokhi heeft, in aanwezigheid van ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, een bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven om hen op de hoogte te brengen van recente ontwikkelingen op bestuurlijk gebied.

Tijdens de bijeenkomst gaf het staatshoofd uitgebreid uitleg over de rol en opzet van de Raad van Ministers (RvM), die wordt voorgezeten door de vicepresident, en de regeringsraadsvergadering, waarbij het staatshoofd zelf de leiding heeft. De president benadrukte dat de regeercombinatie heeft gekozen voor ingrijpende hervormingen die aanzienlijke besluiten vereisen.

Veel van deze kwesties vragen om directe betrokkenheid van het staatshoofd en kunnen niet enkel aan de RvM worden overgelaten. De aanwezige vertegenwoordigers van de vakbeweging en het bedrijfsleven werden tevens grondig geïnformeerd over het proces rondom de officiële benoeming van de waarnemend procureur-generaal, een onderwerp dat al meer dan een jaar op de agenda staat.

Het staatshoofd benadrukte dat de regering geen voorstander is van waarnemende functies. Bovendien besprak de president tijdens de bijeenkomst onderwerpen zoals aanpassingen aan de Kiesregeling, de nietigverklaring van de Amnestiewet door uitspraken van het Constitutioneel Hof, de evaluatie van het regeerbeleid, IMF-beoordelingen en de Nationale Risico Analyse (NRA).

De vakbeweging en het bedrijfsleven hebben hun zorgen geuit over de politieke instabiliteit die zij waarnemen. Beide partners benadrukten dat politiek-bestuurlijke stabiliteit essentieel is voor duurzame ontwikkeling en het bewaren van rust in de samenleving. Ze drongen er bij het parlement op aan om het reces uit te stellen om te werken aan wetgeving die voorkomt dat Suriname op de zwarte lijst komt te staan volgens de Nationale Risico Analyse (NRA).

Ook wilden ze weten wanneer de behandeling van de Kieswet gepland staat. President Santokhi heeft voorgesteld om deze informatie ook met de bredere samenleving te delen. Hij sloot af door aan te kondigen dat er een vervolgvergadering zal plaatsvinden met meer diepgang, afhankelijk van de resultaten van de ontmoeting op zaterdag.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVakbeweging en bedrijfsleven horen president Santokhi aan over bestuurlijke zaken