donderdag 18 augustus 2022
26.1 C
Paramaribo
17.3 C
Amsterdam
0
(0)

Vaccinatiedekking belangrijk bij omicrongolf in Suriname

lees ook ...

Gerechtelijk Vooronderzoek Ashwin Adhin afgesloten

Op 3 augustus 2022 is het gerechtelijk vooronderzoek (GVO) in de strafzaak tegen de gewezen politieke ambtsdrager, dhr. Ashwin Adhin afgesloten door de rechter-commissaris. Op 12 augustus 2022 is d...

Als gelet wordt op de wijze van toename en verspreiding van het Covid-19-virus zijn er sterke indicaties dat het om de omicronvariant gaat. Dit zegt Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie. Er is echter nog geen officiële bevestiging van omicron in het land.

Intussen zijn er vanuit Suriname monsters naar Nederland gestuurd, waar moet worden vastgesteld om welke variant het gaat. Die resultaten zijn nog niet binnen. “Het patroon wijst er wel sterk op dat het om omicron gaat, vanwege de snelle stijging en milde klachten. Bovendien is het wel bevestigd in Frans-Guyana en Guyana,” benadrukt de medicus.

Het reproductiegetal van dinsdag 4 januari 2022 is 9,11. Dit is nog nooit zo hoog geweest in Suriname en de situatie baart de zorgsector enorm zorgen. Alhoewel omicron milder is, zorgt de besmettingsgraad van deze variant voor veel problemen, hetgeen nu ook merkbaar is in de wereld. “Wanneer een groot aantal mensen besmet raken, komen er ook veel mensen in het ziekenhuis terecht en krijg je toch een zorgverzwaring,” stelt Nannan Panday-Gopsingh.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om bij de omicrongolf toch te vaccineren en vooral te boosteren, omdat dit schijnt te beschermen tegen ernstige klachten van de variant. De arts benadrukt dat een hoge vaccinatiedekking met voldoende boosters nog steeds van belang is voor het beschermingseffect binnen de samenleving.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVaccinatiedekking belangrijk bij omicrongolf in Suriname