dinsdag 28 november 2023
27.3 C
Paramaribo
4.2 C
Amsterdam
0
(0)

Vaccinatiedekking belangrijk bij omicrongolf in Suriname

lees ook ...

President Santokhi ontvangt Braziliaanse minister voor vieri...

Ter gelegenheid van de 48e viering van de Staatkundige Onafhankelijkheid van de Republiek Suriname bracht de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mauro Vieira, een officieel bezoek aan het la...

Als gelet wordt op de wijze van toename en verspreiding van het Covid-19-virus zijn er sterke indicaties dat het om de omicronvariant gaat. Dit zegt Soenita Nannan Panday-Gopisingh, voorzitter van de Stuurgroep Covid-Communicatie. Er is echter nog geen officiële bevestiging van omicron in het land.

Intussen zijn er vanuit Suriname monsters naar Nederland gestuurd, waar moet worden vastgesteld om welke variant het gaat. Die resultaten zijn nog niet binnen. “Het patroon wijst er wel sterk op dat het om omicron gaat, vanwege de snelle stijging en milde klachten. Bovendien is het wel bevestigd in Frans-Guyana en Guyana,” benadrukt de medicus.

Het reproductiegetal van dinsdag 4 januari 2022 is 9,11. Dit is nog nooit zo hoog geweest in Suriname en de situatie baart de zorgsector enorm zorgen. Alhoewel omicron milder is, zorgt de besmettingsgraad van deze variant voor veel problemen, hetgeen nu ook merkbaar is in de wereld. “Wanneer een groot aantal mensen besmet raken, komen er ook veel mensen in het ziekenhuis terecht en krijg je toch een zorgverzwaring,” stelt Nannan Panday-Gopsingh.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om bij de omicrongolf toch te vaccineren en vooral te boosteren, omdat dit schijnt te beschermen tegen ernstige klachten van de variant. De arts benadrukt dat een hoge vaccinatiedekking met voldoende boosters nog steeds van belang is voor het beschermingseffect binnen de samenleving.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVaccinatiedekking belangrijk bij omicrongolf in Suriname