maandag 4 maart 2024
29 C
Paramaribo
11.4 C
Amsterdam
0
(0)

Vaargeul Surinamerivier wordt in oktober 2022 uitgebaggerd

lees ook ...

Verraad op verraad

Pakitow, roepnaam van actievoerder en politicus Stefano Biervliet (27), is groot onrecht aangedaan. Ondanks dat hij nooit een misdaad begaan heeft en uitsluitend mensen heeft opgeroepen om op te komen...

De vaargeul van de Surinamerivier zal in oktober 2022 tot 5,5 meter worden uitgebaggerd. In 2021 startte het baggeren door De Boer-Boskalis Joint Venture tot een diepte van 4.5 meters die in januari 2022 is bereikt. Vanwege milieueisen mag er tot September niet worden uitgebaggerd. Het uitbaggeren van de vaargeul tot 5,5 meter zal via een nieuwe aanbesteding gegund worden.

Het ministerie van Openbare Werken laat weten dat het baggerbedrijf momenteel bezig is met het onderhoudsbaggeren, dat duurt tot oktober 2022 en ongeveer 370 duizend Amerikaanse Dollars per maand kost, wat neerkomt USD 4.5 miljoen per jaar. De vaargeul is over een lengte van 68 km uitgebaggerd tot een diepte van 4.5 meters.

Binnenkort wordt een aanbesteding gehouden voor het uitdiepen van de vaargeul van de Surinamerivier tot 5.5 meters inclusief onderhoud. Het uitbaggeren tot 5.5 meters start in oktober en duurt ongeveer tien maanden. De kosten hiervoor bedragen ongeveer USD 35 miljoen. De financiering komt van het consortium van banken in Suriname en het ministerie van Openbare Werken. De vaargeul uitbaggeren is nog niet gegund, maar de kosten daarvoor blijken al bekend te zijn. (de genoemde USD 35 miljoen)

Bij de afronding van het uitbaggeren tot een diepte van 5.5 meters zal binnen dit contract het traject van 68 kilometer ook op diepte worden onderhouden voor een periode van minimaal 02 jaren, waarvoor de geraamde kosten USD 4.4 miljoen per jaar zullen bedragen. Dit zal in de periode van juli 2023 tot juli 2025 geschieden.

In augustus 2022 zal een workshop worden georganiseerd met de belanghebbenden om te praten over wat de volgende diepte moet zijn van de vaargeul van de Surinamerivier na 5.5 meters diepte. De input van de belanghebbenden zal van groot belang zijn, omdat er ook nagedacht moet worden over de financiering van de volgende fase. De eerste indicatie is dat baggeren naar grotere diepten extra tientallen miljoenen US dollars gaat kosten die er nu niet zijn.

Als de financiele ruimte beschikbaar is zal aansluitend op de afronding van het onderhoudsbaggeren gestart kunnen worden met de aanleg van een nieuwe vaargeuldiepte.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameVaargeul Surinamerivier wordt in oktober 2022 uitgebaggerd