dinsdag 27 februari 2024
26 C
Paramaribo
3.7 C
Amsterdam
0
(0)

President Santokhi praat over de Surinaamse economie

lees ook ...

NiNsee-voorzitter en VIDS in Suriname voor gesprek over slav...

Een delegatie van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) bevindt zich momenteel in Suriname om de samenwerking met VIDS te versterken. NiNsee, een kennis- en onderzoe...

President Chandrikapersad Santokhi sprak tijdens een gesprek op 19 maart jongstleden in het programma ‘Achter ‘t Nieuws’ van de STVS, over de Surinaamse economie.  Hij had het tegen de Surinaamse bevolking hier te lande, maar ook tegen Surinamers in het buitenland.

“Wij moeten samenwerken om de economie weer op de been te krijgen en niet dan pas terugkeren wanneer de economie weer bloeit. Ik reken op uw solidarisme, patriottisme en nationalisme om de economie van Suriname weer stabiel te maken”.

Op de vraag hoe hij zijn regeerbeleid tot nu toe ziet, antwoordde hij: “Als je daar op die stoel komt te zitten, is het om Suriname naar de ‘next level’ te brengen, om het land te brengen naar een hoger niveau, en daarvoor moet je je laten leiden door de Schepper.”  De President benadrukte daarbij ook dat de VHP een groot mandaat heeft gekregen van het volk.

De VHP behaalde 20 zetels en wilde in feite het volledig mandaat hebben van het volk om beleid te kunnen maken en snel resultaten neer te zetten om het herstel zo goed als mogelijk op gang te brengen. Het aantal zetels en het mandaat bepaalt de politieke verhoudingen en de president is verantwoordelijk voor de balans dat de coalitie in goede cohesie is en goed kan functioneren.

De regering zette zijn beleid uit in 3 trajecten: schuldherschikking, samenwerking met internationale financiële instituten en goedkoop kapitaal zoeken. De stap naar IMF werd genomen na een akkoord van de schuldeisers die deze stap noodzakelijk vonden. Er komt vaart in het herstel van de economie onder close-toezicht van het IMF. Suriname is al door een eerste evaluatie ronde heen en zal de tweede tranche van de overeenkomst binnenkort ontvangen.

Het volk die zwaar heeft ingeleverd, zal de resultaten van de besparing van de regering reeds deze maand merken in haar portemonnee. Ook de sociale uitkeringen zijn verhoogd en zal de koopkracht versterkt worden. Dit zal leiden tot volledige stabilisatie en er is een fundament gecreëerd waarop de regering verder zal bouwen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinamePresident Santokhi praat over de Surinaamse economie