Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Invoeren van US dollar beste oplossing voor Suriname

Geplaatst

op

door
Voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), Shaam Binda, stelt voor dat in Suriname de Amerikaanse Dollar aangenomen zou moeten worden als betaalmiddel.

Binda doet dit voorstel om zo de problemen rond de Surinaamse Dollar op te lossen. De alsmaar stijgende koersen voor Amerikaanse dollars en Euro’s baart een hoop mensen zorgen. De Surinaamse Dollar is niet veel meer waard en mensen zijn allemaal op zoek naar een meer waardevaste valuta. De regering biedt ook geen oplossing voor de koersstijgingen en dus zou eigenlijk de stabiele Amerikaanse Dollar ingevoerd moeten worden, aldus Binda.

De instabiele koers die de Surinaamse Dollar nu al een tijd kent is een groot probleem voor de Surinaamse economie. Doordat veel bedrijven hun deuren moeten sluiten komen werknemers op straat te staan. Doordat het vertrouwen in de Surinaamse Dollar volledig weg is willen veel mensen betaald worden in Amerikaanse Dollars en Euro’s.

Een wisseling naar de Amerikaanse dollar, een zogenaamde “Dollarisatie”, zou als groot voordeel hebben dat het vertrouwen in de munt weer terugkeert onder de bevolking. Dit zal positief uitwerken op de landelijke economie. Daarnaast zullen veel mensen die nu in Dollars aan het sparen zijn, hun geld dan weer besteden en in de economie steken. Binda zegt verder dat alle landen die zijn overgestapt op de Amerikaanse dollar daar nu voordeel aan hebben. Als voorbeeld noemt hij Panama en Ecuador.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit artikel

1000


Advertentie

Suriname

Regering zal niet opnieuw onderhandelen met Alcoa

Geplaatst

op

door

Minister Sergio Akiemboto van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft in De Nationale Assemblée (DNA) verklaard, dat de regering niet opnieuw zal onderhandelen met Suralco/Alcoa. De regering heeft in het parlement opgeroepen om de debatten over het beëindigen van de 60-jarige Brokopondo Overeenkomst uit de controversiële sfeer te halen. Volgens Akiemboto en zijn collega André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting moeten er geen schuldvragen worden gesteld, maar de discussies op basis van rationale argumenten worden gevoerd.

In de drie maanden van zijn ministerschap zegt Akiemboto vele documenten bestudeerd te hebben. Hij heeft bovendien ook gesprekken gevoerd met de presidentiële onderhandelingscommissie, de commissie van rapporteurs en deskundigen van DNA. De onderhandelingsresultaten bieden volgens de minister een goede basis om de Brokopondo Overeenkomst op basis van wederzijds goedvinden te beëindigen. Volgens Akiemboto heeft de onderhandelingscommissie wel een goede job gedaan.

De regering zal de gemaakte opmerkingen meenemen en enkele zaken scherper formuleren, zegt de NH-topman. Hij benadrukt dat aan het milieuvraagstuk veel aandacht is besteed. Als de overeenkomst alleen als basis was gebruikt bij de onderhandelingen met de multinational, zouden er geen afspraken gemaakt kunnen worden over milieuaangelegenheden. Op basis van de huidige omstandigheden zijn er afspraken gemaakt over het energie- en milieuvraagstuk. 

De vergadering wordt maandag voortgezet in DNA. Dan zijn volksvertegenwoordigers weer in de gelegenheid om vragen te stellen aan de regering.

Lees verder

Suriname

Monteur opgesloten voor verduistering

Geplaatst

op

door

De politie van Santo Dorp heeft de 31-jarige Gregory G. aangehouden en na afstemming met het Openbaar Ministerie opgesloten voor verduistering. Een benadeelde heeft aangifte gedaan tegen de man aan wie hij zijn voertuig voor reparatie had afgestaan. Hij heeft daarbij een geldbedrag gegeven voor de aanschaf van onderdelen. Daarna is de benadeelde voor enige tijd in het buitenland geweest. Gregory heeft de auto toen verkocht en het geld voor zichzelf gehouden. De benadeelde heeft bij terugkeer aangifte gedaan tegen Gregory van verduistering van zijn voertuig. De politie werkt nu hard aan het opsporen van de koper en het terugvinden van de auto.

Lees verder

Meest gelezen

X