Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Invoeren van US dollar beste oplossing voor Suriname

Geplaatst

op

Voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemers in Suriname (AKMOS), Shaam Binda, stelt voor dat in Suriname de Amerikaanse Dollar aangenomen zou moeten worden als betaalmiddel.

Binda doet dit voorstel om zo de problemen rond de Surinaamse Dollar op te lossen. De alsmaar stijgende koersen voor Amerikaanse dollars en Euro’s baart een hoop mensen zorgen. De Surinaamse Dollar is niet veel meer waard en mensen zijn allemaal op zoek naar een meer waardevaste valuta. De regering biedt ook geen oplossing voor de koersstijgingen en dus zou eigenlijk de stabiele Amerikaanse Dollar ingevoerd moeten worden, aldus Binda.

De instabiele koers die de Surinaamse Dollar nu al een tijd kent is een groot probleem voor de Surinaamse economie. Doordat veel bedrijven hun deuren moeten sluiten komen werknemers op straat te staan. Doordat het vertrouwen in de Surinaamse Dollar volledig weg is willen veel mensen betaald worden in Amerikaanse Dollars en Euro’s.

Een wisseling naar de Amerikaanse dollar, een zogenaamde “Dollarisatie”, zou als groot voordeel hebben dat het vertrouwen in de munt weer terugkeert onder de bevolking. Dit zal positief uitwerken op de landelijke economie. Daarnaast zullen veel mensen die nu in Dollars aan het sparen zijn, hun geld dan weer besteden en in de economie steken. Binda zegt verder dat alle landen die zijn overgestapt op de Amerikaanse dollar daar nu voordeel aan hebben. Als voorbeeld noemt hij Panama en Ecuador.

Reageer op dit bericht

Reageer op dit bericht

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Suriname

Amsterdamse ondernemer voor rechter in Suriname om Decembermoorden

Geplaatst

op

By


De Amsterdamse ondernemer John Hardjoprajitno moet zich komende maandag alsnog melden bij de rechtbank in Suriname op verdenking van betrokkenheid bij de Decembermoorden van 1982.

In het 8 decemberstrafproces staan maandag twee verdachten terecht in Suriname. Deze twee, Harvey Naarendorp en John Hardjoprojitno, waren ten tijde van de decembermoorden in 1982 minister. Daarom dient hun zaak bij de kantonrechter en niet bij de krijgsraad zoals bij de andere verdachten in dit strafproces het geval was.

De twee staan terecht voor verdenking van betrokkenheid bij de moord op vijftien vooraanstaande Surinamers in december 1982. Hoofdverdachte in deze zaak is Desi Bouterse, nu president van Suriname. Naarendorp is overigens als beleidsadviseur en vertrouweling nog steeds nauw betrokken bij Bouterse.

De advocaat van Naarendorp, Irwin Kanhai, stelt dat de kantonrechter niet bevoegd is deze zaak te behandelen omdat er volgens hem sprake is van een ambtsdelict. En voor dat soort delicten is het Hof van Justitie de juiste rechter. Ook meent Kanhai dat de vervolging veel te laat is, die had al in 2000 moeten plaatsvinden.

Eind november heeft de krijgsraad de laatste zaken in dit strafproces behandeld. Het wachten is nu op het vonnis dat de president van de krijgsraad tegen de verdachten zal wijzen. Wanneer dat gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. Tegen acht verdachten heeft de aanklager twintig jaar geëist, bij de overige negen was het vrijspraak.

Lees verder

Suriname

Bewaker in Suriname schiet collega in het gezicht

Geplaatst

op

By

Een 41-jarige bewaker is in de vroege ochtend van maandag 3 december door zijn collega met een jachtgeweer neergeschoten.

De twee mannen waren als bewakers werkzaam waren voor een aannemer. Uit onderzoek bleek dat de collega’s niet dol op elkaar waren en met regelmaat met elkaar ruzie hadden. Nadat de verdachte flink wat alcohol had genuttigd pakte hij een jachtgeweer en schoot hiermee zijn collega in het gezicht waardoor het slachtoffer overleed.

De politie heeft de man opgepakt en het jachtgeweer met munitie in beslag genomen.

Lees verder

Meest gelezen