zondag 21 april 2024
27.2 C
Paramaribo
9.5 C
Amsterdam
0
(0)

US$ 85 miljoen via IDB voor sociale wederopbouw van Suriname

lees ook ...

Leerkrachten binnenland kunnen niet naar hun post

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft ook deze keer niet voldaan aan betalingsverplichtingen. De vervoerders weigeren daarom hun diensten te verlenen. Leerkrachten die naar hun pos...

Er is ondersteuning aan Suriname toegezegd voor de wederopbouw van de verslechterde sociaaleconomische situatie. Bij de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is dit door de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), toegezegd. Dinsdag vond tussen Suriname en de IDB de ondertekening plaats van drie leningen voor een totaal bedrag van US$ 85 miljoen. Het gaat om de financiering van projecten ten behoeve van de verbetering van het onderwijs, de drinkwatervoorziening en het sociaal vangnet.

Het onderwijs zal met deze financiering zorgen voor verbeterde lesmethoden en curriculum waarbij ook speciale aandacht besteed zal worden aan het early childhood onderwijs, niet-Nederlandssprekende kinderen en kinderen met een beperking. Verder zal gewerkt worden aan de verruiming van de beschikbaarheid van adequate scholen te bouwen in ver gelegen en niet urbane gebieden.

Het gaat in deze om vier prioriteitsgebieden te weten Wanica, Sipaliwini, Marowijne en Coronie. Ook komt er een nieuw Education Management Information System voor de nodige analyses die van belang zijn voor continue verbetering van het onderwijs. Het totaal bedrag ten behoeve van het onderwijsproject is US$ 30 miljoen.

De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) zal middels de lening van US$ 25 miljoen in staat gesteld worden om de water productie infrastructuur te verbeteren door uitbreiding van het pompstation Helena Christina en de transport pijplijn naar Houttuin. Dit zal de capaciteit van de drinkwatervoorziening in Wanica verhogen.

De Non Revenue for Water (NRW) in Paramaribo, Wanica en Para is nu ongeveer 45% en zal verlaagd worden naar internationaal aanvaardbare normen, die liggen rond de 20%. Dit traject gaat gepaard met een metervervangingsprogramma. Verder zal hervorming van de SWM plaatsvinden waarvoor een implementatieplan gereed is, dat ook met hulp van de IDB is opgesteld. Het betreft o.a. de aanpak van de drinkwatervoorziening in het binnenland, verbetering ICT-infrastructuur SWM en accreditatie SWM laboratorium.

Bij het Sociaal Vangnet project zal naast de sociale uitkeringen aan de sociaal zwakkeren gewerkt worden aan de institutionele versterking van het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Hieronder valt het doorlichten van het sociaal registratie systeem door het toepassen van transparante voorwaarden en het uitbreiden van digitale betalingen. De investering die hiermee gepaard gaat is US$ 30 miljoen.

Het gaat om leningen met een looptijd van gemiddeld 5 jaar, een grace periode van 5 jaren en een lage interest rate van tussen de 1 en 1.5%.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUS$ 85 miljoen via IDB voor sociale wederopbouw van Suriname