maandag 27 maart 2023
30 C
Paramaribo
7.4 C
Amsterdam
5
(1)

US$ 73,5 miljoen inkomstenderving Telesur in twee jaar

lees ook ...

The decision of the Constitutional Court regarding the elect...

On March 23, 2023, the National Assembly's committee on electoral laws convened. The Constitutional Court's ruling on the electoral rules was considered at this meeting. It was requested that the C...

Het telecommunicatiebedrijf (Telesur) heeft sinds het begin van de financiële crisis en de Covid-19-pandemie in 2020 grote verliezen geleden. De diensten werden aangeboden tegen een koers van SRD 7 voor de US-dollar, terwijl marktkoers al rond de SRD 15.50 was. Bij de unificatie van de koers in september 2020 naar SRD 14.29 heeft Telesur zijn commerciële koers aangepast van SRD 7 naar SRD 12.50, terwijl marktkoers rond SRD 18.20 was.

Aangezien het bedrijf de samenleving tegemoet is gekomen met lagere commerciële prijzen heeft Telesur grote verliezen geleden in 2020. Het koersverlies heeft onder andere het bedrijfsresultaat in 2020 te niet gedaan, waarbij het bedrijf nettoresultaat boekte van negatief US$ 43 miljoen vanwege het feit dat de commerciële koers van het bedrijf niet tijdig is aangepast.

Half 2021 werd de unificatiekoers losgelaten en er kwam een vrije marktkoers van SRD 21. Deze stap heeft zeer ernstige risico’s met zich meegebracht voor Telesur. In boekjaar 2020 heeft Telesur reeds een verlies geleden van US$ 43 miljoen, waardoor het eigen vermogen met 24% is afgenomen. Het jaar 2021 is een uitdagend jaar voor Telesur, omdat het met een commerciële koers van SRD 12.50 moet opereren waarbij de vrije marktkoers SRD 21 is.

Elke US$ die Telesur uitgeeft moet voor 68% gesubsidieerd worden vanuit de eigen reserve, omdat de gehanteerde commerciële koers niet realistisch is. Dit resulteert in gigantische inkomstenderving en grote koersverliezen, die in haast twee jaren tijd opgelopen is tot circa US$ 73.5 miljoen. Dit is het gevolg van het feit dat Telesur niet marktconform zijn prijzen heeft mogen aanpassen als gevolg van de financiële crisis en de Covid-19-pandemie.

Om de telecommunicatie dienstverlening in Suriname te garanderen is het noodzakelijk dat Telesur zijn bedrijfsvoering weer op economische merits mag doen. Bij komt kijken dat alle tarieven van toeleveranciers ook gestegen zijn. Voor continuering van de bedrijfsvoering is het onvermijdelijk om in de directe toekomst prijsaanpassingen door te voeren.

Het is van belang om te beseffen dat het uitvallen van Telesur geen optie is voor de samenleving, in deze tijd is internet het zijde draad waar onze economie aan hangt. Continuering van de dienstverlening van Telesur is belangrijk om de digitale economie en daarmee de toekomst van Suriname veilig te stellen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUS$ 73,5 miljoen inkomstenderving Telesur in twee jaar