donderdag 22 februari 2024
29.3 C
Paramaribo
8.8 C
Amsterdam
5
(1)

US$ 150 miljoen lening van Suriname goedgekeurd door IDB

lees ook ...

President Santokhi naar Caricom-top in Guyana voor regionale...

President Chandrikapersad Santokhi zal dit weekend naar Guyana reizen om deel te nemen aan de 46ste Caricom Heads of Government Meeting. Dit jaarlijkse evenement brengt leiders van Caribische landen s...

Door de uitvoerende raad van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) is tijdens haar raadsvergadering een Policy-based Loan (PBL) voor Suriname goedgekeurd. Het gaat om een bedrag van US$ 150 miljoen, dat onderdeel is van de begrotings- en projectsteun van totaal US$ 500 miljoen. Dit bedrag is voor de komende drie jaren gereserveerd in het kader van het Herstelplan, welke wordt ondersteund door de IMF Extended Fund Facility (EFF). Deze tranche is de tweede voor dit jaar.

Deze goedkeuring geeft impliciet aan dat de overheid goed op weg is met het gezond maken van de Surinaamse economie, meldt het ministerie van Financiën en Planning in een persbericht. Naast institutionele versterking van de overheid staat ook de versterking van de staatsfinanciën centraal bij deze lening.

De middelen zullen de komende weken worden overgemaakt en komen ter beschikking van de begroting. Deze middelen ondersteunen ook in de medefinanciering van de aangekondigde uitbreiding van het sociaal vangnet van de overheid.

Eerder in april 2022, werd er een eerste tranche van US$ 50 miljoen beschikbaar gesteld. De condities bij deze PBL zijn grotendeels in lijn met de “prior actions” en prestatie criteria van het IMF programma. De evaluaties die op jaarbasis plaatsvinden, zijn zowel kwantitatief als kwalitatief van aard.

Verder betekent deze instroom van US-dollars een enorme versterking van de valuta positie van het land. Het ligt in de bedoeling, dat in 2023 en 2024 hetzelfde bedrag van US$ 150 miljoen elk jaar zal worden beschikbaar gesteld na de evaluaties, welke ook gebaseerd zullen zijn op min of meer dezelfde prestatie indicatoren als in het IMF-programma.

Naast de begrotingssteun van de IDB onder de paraplu van het IMF-programma, komt binnen het kader van de nieuwe 2021-2025 landenstrategie van de IDB voor Suriname US$ 450 miljoen vrij voor reguliere projecten.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUS$ 150 miljoen lening van Suriname goedgekeurd door IDB