vrijdag 27 januari 2023
27.7 C
Paramaribo
4.6 C
Amsterdam
0
(0)

US$ 10 miljoen beschikbaar voor noodzakelijke importen Suriname

lees ook ...

President Santokhi op receptie Canadese missie in Suriname

President Chandrikapersad Santokhi was op donderdag 26 januari 2023 aanwezig bij een receptie van de Canadese missie in Suriname. Het staatshoofd gaf daarbij aan zeer ingenomen te zijn met de sterke s...

Het ministerie van Financiën en Planning heeft de eerste tranche van retentie-dollars toegewezen voor de import van noodzakelijke goederen. Er is in totaal ruim 10 miljoen Amerikaanse dollars beschikbaar voor de import van medicijnen, basisgoederen en brandstof. Aanvragen worden beoordeeld en deviezen worden toegewezen volgens regels. Voor aanvragen die aan de regels voldoen, worden er deviezen toegewezen.

Importeurs van deze goederen kunnen zo aan deviezen komen tegen een maximale koers van 16,30 Surinaamse dollar voor de Amerikaanse dollar. Volgens het ministerie van Financiën & Planning heeft deze regeling veel voordelen. Importeurs hoeven hun dollars niet te kopen bij speculanten.

Deze goederen zullen daarom altijd beschikbaar zijn en ontstaat er rust op de valutamarkt. Verder zal de eerlijke en niet gemanipuleerde koers van 16,30 het mogelijk maken om de prijzen in de winkels omlaag te brengen. Door regelmatig dollars beschikbaar te stellen, zal de koers verder stabiliseren.

Retentieregeling
De retentieregeling werd op 1 maart 2021 ingevoerd en betekent dat exporteurs verplicht zijn 100% van hun exportopbrengsten naar Suriname terug te brengen, en hiervan moeten zij 30% verkopen aan de Centrale Bank van Suriname tegen de koers van 16,30. In de voorbereiding van deze regeling hebben vrijwel alle actoren hun ondersteuning toegezegd.

Volgens het ministerie hebben tot nog toe de meeste banken en cambio’s goed meegewerkt. Bij de stortingen heeft in het bijzonder de kleinschalige goudsector zich verantwoordelijk en nationaal opgesteld, en is zijn verplichting behoorlijk nagekomen. Exporteurs uit de overige sectoren worden opgeroepen om ook hun verantwoordelijkheid tegenover de gemeenschap te nemen en te voldoen aan hun verplichtingen. Enkele hebben reeds gehoor hieraan gegeven.

Een maatregel die ook ingevoerd is om de financiële markt te normaliseren, is de invoer van cash US-dollars, die via banken en cambio’s aan de gemeenschap aangeboden worden. Dit gebeurt nu regelmatig. De vorige week was er weer een zending. Banken, cambio’s en gemeenschap kunnen erop rekenen dat dit gecontinueerd wordt zolang het nodig is, verzekert het ministerie van Financiën en Planning.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameUS$ 10 miljoen beschikbaar voor noodzakelijke importen Suriname